Изчезнаха биткойни за 6 млрд.лв., конфискувани от прокуратурата

По дела в спецпрокуратурата до този момент няма иззети биткойни. Това заяви на брифинг ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев, цитиран от БНТ.

За да бъде иззета криптовалута, трябва да има престъпление, което се е разплащало с криптовалута. Засега такова няма.

Гешев отрече също информацията, че са конфискувани 200 000 биткойни на стойност 3 млрд. долара през май тази година по време на акцията в Агенция "Митници", когато хакери пробиха системата на агенцията.

"Няма иззети биткойни. Към момента делото е в специализираната прокуратура, разследва се от следовател. Назначени са експертизи, компютърни и всякакви други, включително и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ. И след изготвянето на експертизите имам уверението на прокурорите, че в максимално кратък срок ще бъдат конкретизирани обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт в специализиран наказателен съд", каза Гешев.

Гешев каза още, че търговията с криптовалута не е престъпление и към този момент не могат да разследват случай с търговия с биткойни.

Историята:

213 519 биткойна бяха конфискувани в рамките на операция ПРАТКА/ВИРУС срещу митнически измамници.

Съобщението на международната правоприлагаща служба SELEC за конфискуването на такава сума от криптовалутата е от 29 май. В него иззетите биткойни се оценяват по тогавашния курс на 500 милиона долара.

Междувременно беше създадена криптовалутата Bitcoin Cash, като всеки притежател на Bitcoin получи същото количество Bitcoin Cash. Сега Bitcoin Cash струва над 1500 долара.

По днешния курс 213 519 BTC плюс още толкова Bitcoin Cash достигат внушителната сума от 6 милиарда лева.