Дейли Мейл: България ще изплати една пета от държавния си дълг с конфискувани биткойни

Българската спецпрокуратура: По наши дела няма иззети биткойни

Българската полиция е иззела достатъчно Bitcoins, за да изплати една пета от националния дълг на страната, след като стойността нарасна с 600% за половин година. Това съобщи dailymail.co.uk.

СТАТИЯТА В ОРИГИНАЛ ЧЕТЕТЕ ТУК!

Според нашата спецпрокуратура обаче такива биткойни няма.

„По дела в спецпрокуратурата до този момент няма иззети биткойни“, заяви на брифинг ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Ето какво още пише dailymail.co.uk:

Биткойните, които българската полиция е конфискувала от бандата за организирана престъпност, сега ще изплати пета от държавния дълг на страната, след като стойността на криптовалутата се повиши с 600% за шест месеца.

Десетки нарушители бяха арестувани през май, след разследване от страна на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа на предполагаеми митнически измами.

Организацията, състояща се от 12 държави-членки, заяви по това време: "Нарушителите избират Bitcoin за инвестиране, защото е доста трудно да бъдат проследени и следвани.

Служителите конфискуват стотици хиляди единици от виртуалната валута на стойност 500 млн. долара от организираната престъпна група през май.

Но нарастналата стойност на Bitcoin означава, че тегленето на 213 519 сега струва зашеметяващо $ 3.3billion.

Това е достатъчно, за да се изплати почти една четвърт от националния дълг на България, въпреки че не е известно какво са направили властите с тази валута.

Виртуалната валута се състои от линии на компютърен код, които се подписват цифрово всеки път, когато има транзакция от един собственик до друг.

Транзакциите могат да бъдат направени анонимно, правейки валутата популярна сред либертарианците, както и технологичните ентусиасти, спекулантите и престъпниците.

Потребителите често съчетават процесорите си на практика, за да работят заедно, като завършат милиони изчисления на минута между тях.

В замяна на усилията си, миньорите, които разбиват всеки код, се възнаграждават с дял от валутата.