Вижте какви приложения бяха разработени на Hackathon 2018 в Бургас /снимки/

"Създаване на софтуерни приложения за спорт и забавления" бе темата на новия пролетен бургаски хакатон. Амбицията на организаторите е събитието да стимулира прилагането на съвременните технологии в ежедневието на хората и живота в града.

Голямата награда на хакатона е професионален ангажимент за създаване на софтуерно приложение за спорт за Професионална гимназия за компютърно програмиране и иновации. Тя е на стойност 2000 лева и ще бъде връчена лично от кмета Димитър Николов.

Събитието е тридневно, с начало на 20 април (петък) и финал 22 април (неделя). 

Откриването на хакатона бе на 20 април от 17:00 в зала 221 на Органичен корпус, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. Той събра на едно място програмисти, дизайнери, специалисти по здравни грижи и предприемачи, които заедно да предложат концепция за софтуерен продукт и да стартират работа по неговото разработване.

На Hackathon 2018 в Бургас участваха 15 отбора, от които 5 от университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

В последния ден на хакатона - неделя, 22 април - участниците направиха демонстрация на своите приложения пред жури.

Ето как се представиха участниците:

Отбор DuckSoft NotFound бяха разработили платформата  FitBit. Тя преставлява онлайн инструктор, който определя каква да бъде индивидуалната спортна тренировка, след като има зададени параменти на тялото – височина, тегло, възраст, както и климатичните промени за деня.

Отбор Team Focus 2 представиха разработката си Match apps, която свързва хора с еднакви интереси. Ползвателите на приложението могат да правят и собствени събития в него.

Отбор Untitels разработиха приложението си Activit, което е предназначено да стимулира активността на гражданите. То събира данни от мобилните устройства и дава точки, които пък носят намаления и ползане на преференциални услуги в рамките на община Бургас.

Отбор Brogramers се представиха с разработката – килимче за танцуване, което е направено от дървени плоскости. Продуктът има сериозен хардуер, в който са вложени над 70 метра кабел.

ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК!

Отбор InfraBlue представи социалната платформа Perfect bit, която показва спортните площадки и фитнес зали, както и ивентите в Бургас. Тя обединява хора с еднакви интереси и повишава качеството на живота, споделиха авторите.

***

По изискванитята на хакатона няма ограничение за използваните технологии, библиотеки, платформи и програмни езици. Необходимо е екипите да предадат прототип на своя продукт, който да има поне една работеща функционалност или ясна концепция за приложение с частично написан изходен код. 

* Критериите за оценка на приложенията са:

- Оценка на идеята.

- Работеща функционалност на приложението.

- Начин на изпълнение, качество на програмния код и избрания подход.

- Потребителски интерфейс.

- Потенциал на приложението.

- Предоставят насоки и идеи за приложения на тези участници, които нямат предварителна концепция за това, което биха желали да разработват.

* Правила на хакатона:

- Участниците могат да си изберат под какъв лиценз да бъде написания от тях код, препоръчително е свободен лиценз.

- Работата по проектите стартира с началото на хакатона. Не се допуска участие с напълно или частично готови приложения, които са разработени преди хакатона.

- Приложенията, които не са завършени и нямат работеща функционалност, също се представят на финалния ден и се оценява потенциала им и проблема, който решават.

- Хакатонът ще се проведе в залите на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. Ще има осигурен достъп до помещението до 21:00 ч. в петък и събота, напитки,  интернет връзка и удобни места за работа на всички екипи.

* Организатори на събитието са:

УНИВЕРСИТЕТ "ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ" БУРГАС

Катедра "Компютърни системи и технологии" 

Катедра "Компютърни и информационни технологии"

Факултет по обществено здраве и здравни грижи

Студентски съвет към Университета

Съвместно с:

Община Бургас, Фирма Технологика

Профилирана природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков"

Професионална гимназия по Механотехника и Електроника

Професионална гимназия по Електротехника и Електроника "Константин Фотинов"

Професионална Гимназия по Химични Технологии "Академик Н. Д. Зелинский"

Професионална гимназия за компютърно програмиране и иновации

Иновационни Системи - Бургас.

* Спонсори на събитието:

ТехноЛогика, Мусала Софт, Болница Дева Мария, Клъстер ИКТ Бургас, Кодифик, ERP Bulgaria, EPAM, Българска Аутсорсинг Асоциация, ScaleFocus, Джей Софт, Комплекс 2000, BigBoy, BulPros, Bulgarian online research, Sutherland.