Вижте интересните приложения от Хакатон 2019 /снимки/

Буйове със сонари ще следят рибните пасажи в морето и ще съобщават на рибарите

Криптовалута за смет, роботи-градинари, буйове следящи рибата в морето, и куп други интересни приложения измислиха отборите, които участваха в Хакатон 2019, видя екип на meduzata.com.

Вече са известни и победителите, които три дни работиха по темата "Създаване на приложения за синя икономика".

Хакатон 2019, който се проведе на 11, 12 и 13 октомври в Университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Журито бе затруднено да направи класацията и затова присъди два втори и три трети места на отборите на учениците.

Както вече meduzata.com съобщи, безапелационен победител сред тях обаче се оказа Алфа. Отборът взе първото място за разработката с два робота - LEGO и Arduino.

Този с модул Arduino има сензори, които измерват различни параметри на почвата, например влажност. Данните се подават към робота LEGO, който взависимост от отчетената необходимост полива, тори и т.н.

Второ място си поделиха отборите Out of Range и The Eagles.

Атрактивна е разработката на Out of Range, които направиха демонстрация с аквариум. Идеята на отбора е буйове със сонари да следят рибните пасажи в морето и да съобщават на рибарите за местонахождението и посоката им.

The Eagles сътвориха приложение за генериране на електричество. С приспособление тип водно колело като на мелниците, ще се оползотворяват изходните води на пречиствателни станции, водите от водостоците на сградите и т.н.

Третото място бе присъдено на три отбора – BlueInfra, Goostlabs и УНИ.

BlueInfra създаде сайт за корабно карго. В приложението ще контактуват товародатели и превозвачи, като целта е да не се придвижват празни кораби.

Goostlabs са се вдъхновили от книгата на Гюнтер Паули - The Blue Economy. Тяхната идея е за компания, която приема отпадъци от хората, като ги възнаграждава със собствена криптовалута.

УНИ сътвориха сайт за рибари. В приложението има възможност риболовците да се сдружават, да обменят информация и да излизат заедно в морето.

Ето класацията и темите на останалите отбори:

ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ ВИЖТЕ ТУК!

Текст и снимка: meduzata.com