Вижте интересните теми на OpenFest 2019

OpenFest 2019 ще се проведе на 2 и 3 ноември във Форум Джон Атанасов на София Тех Парк

За 17-а поредна година на 2-ри и 3-ти ноември ще се проведе OpenFest – ежегодният фестивал на свободната култура, свободния софтуер и свободното споделяне на знания. Тази година мястото е София Тех Парк, форум “Джон Атанасов”, бул. Цариградско шосе 111Б. 

Програмата на OpenFest 2019 (https://www.openfest.org/2019/bg/full-schedule-bg/) включва разнообразие от лекции в шест потока: Technical, Civic Hacking, Advanced Technical, OpenBiz, Social и Образование. Голяма част от лекциите са на английски език. 

Първата лекция за събитието ще бъде водена от Георги Пенков.  Дългогодишният програмист и преподавател ще разкаже как новите технологии, даващи ни все повече възможности и все по-голям избор, правят ежедневието ни по-сложно и как да се справим с тези модерни предизвикателства. 

По-късно Емануил Толев от Elastic ще ни запознае с начините един бизнес да просперира, разработвайки софтуер с отворен код, а в края на деня Марин Ташков ще изнесе лекция на по-нестандартна за фестивала тема – как да сме по-независими от енерго дружествата и да автоматизираме процесите по мониторинг и поддръжка на системата.

Междувременно ще чуем и няколко англоезични лекции на провокативни теми. Michael Kreil ще ни разкрие как роботите в социалните мрежи влияят на публичното мнение, а от Steven Rostedt ще разберем как се спори с Linus Torvalds и какви са настоящите предизвикателства пред Linux kernel, по който Steven работи от две десетилетия. Опитният системен администратор John Hawley пък ще ни разкаже за интересните противоречия в съвременните технологии, както и защо програмистите трябва да обръщат повече внимание на хардуера.

Вторият ден също ще предложи разнообразни лекции. В една от тях Живко Ангелов ще ни сподели как лоши примери могат да ни помогнат да станем по-добри програмисти, които имат повече сигурност в работата. 

Сред интересните лекции на английски език пък ще е тази на латвийския експерт по IT сигурност Kirils Solovjovs, който ще разкаже за голямо изтичане на информация за пароли през последната година и какво могат да направят засегнатите потребители в подобна ситуация. Малко по-късно ще чуем и Петър Събев, който ще изнесе лекция на актуалната тема за професионалното прегаряне (burnout).

Тази година посетителите ще могат да се присъединят и към един (или повече, за по-любознателните) от 14 уъркшопа, които ще се проведат паралелно с лекциите на конференцията. 

Темите са разнообразни, като включват както работа с различен хардуер и софтуер, така и нетехнологични занимания като йога и хакване на ключалки. Освен това ще има и интересни дискусии като станалите традиционни lightning talks.

Спонсори на фестивала са: Zoiper, SumUp, StorPool, Software AG, Paysafe, VMware, SiteGround, Ontotext, Konsulko Group, SAP.