Елате на OpenFest 2019, вижте интересните теми

За 17-а поредна година в рамките на два дни в София се провежда OpenFest – ежегодният фестивал на свободната култура, свободния софтуер и свободното споделяне на знания. 

Тази година мястото е София Тех Парк, форум “Джон Атанасов”, бул. Цариградско шосе 111Б, а времето 2-ри и 3-ти ноември.

Програмата на OpenFest 2019 - https://www.openfest.org/2019/bg/full-schedule-bg/ включва разнообразие от лекции в шест потока: Technical, Civic Hacking, Advanced Technical, OpenBiz, Social и Образование. Голяма част от лекциите са на английски език.

Днес е вторият ден от събитието, а в трите зали текат интересни презентации.

В зала А Владимир Витков представя Infrastructrure Review, в зала В Rangel Ivanov изнася лекция на тема Free and open source toolchains for FPGAs, а в Зала С Ivana Atanasova е с темата Building the next telco: Introduction to Network Service Mesh.

От 11:30 до 12:15 е следващият панел, който е разпределен по зали така – в А - Job security или как да стана неуволняем на Живко Ангелов, в В - Legal Challenges of of TDM in Web-Scraped Content by EU companies с лектор Zhulieta Mandazhieva и в С - Testing Cloud Native applications with KIND на 

Rostislav Georgiev.

Живко Ангелов ще сподели как лоши примери могат да ни помогнат да станем по-добри програмисти, които имат повече сигурност в работата. 

Сред интересните лекции на английски език пък ще е тази на латвийския експерт по IT сигурност Kirils Solovjovs, който ще разкаже за голямо изтичане на информация за пароли през последната година и какво могат да направят засегнатите потребители в подобна ситуация. Малко по-късно ще чуем и Петър Събев, който ще изнесе лекция на актуалната тема за професионалното прегаряне (burnout).

Тази година посетителите ще могат да се присъединят и към един (или повече, за по-любознателните) от 14 уъркшопа, които ще се проведат паралелно с лекциите на конференцията. 

Темите са разнообразни, като включват както работа с различен хардуер и софтуер, така и нетехнологични занимания като йога и хакване на ключалки. Освен това ще има и интересни дискусии като станалите традиционни lightning talks.

Текст и снимки: meduzata.com