Ето как протича конференцията на AIBEST в Бургас /снимки/

Голямото hi-tech събитие - годишната конференция на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) се провежда днес, 2 октомври в Бургас.

Тя е сред първите събития в програмата на новия Конгресен център на територията на зоната за обществен достъп в Пристанище Бургас.

Отначало бе даден брифинг за медиите от кмета Димитър Николов, като домакин, и Илия Кръстев - председател на УС на AIBEST, които после откриха конференцията.

Все повече хора в сектора са т.нар. „дигитални номади“ – хора, които не се нуждаят от офис, за да работят по специалността си, Бургас предлага идеални условия за развитието им в професионален план, заяви Илия Кръстев. Затова той е убеден, че има огромни шансове градът да се превърне в притегателен център за IT фирми и специалисти не само от България, но и в един по-разширен географски регион.

На събитието присъстват 200 души и това е максимумът, който може да поеме залата при мерките срещу COVID-19.

Пръв лектор бе Теодосий Теодосиев, известен като учителя Тео, помогнал на десетки деца да учат в най-добрите университети по света, да печелят олимпиади, да станат част от научния елит.

В школата си Теодосий Теодосиев, не само ръководи теоретични занятия, но и събира и предоставя за ползване от възпитаниците си физична литература, поддържа огромна база от теоретични задачи и се опитва да поддържа и развива база за експериментални задачи и занятия. Школата, също така, дава възможност и на други учители, дори ученици, да водят свои занятия по вече утвърдената методика.

И най-важното: обучението в школата на Тео е напълно безплатно!

С яркия си изказ и точни попадения Теодосий Теодосиев впечатли участниците.

Ето какво каза учителят Тео:

В Южна Африка един черен южноафриканец със заплатата си храни семейство с девет деца - без да броим майките.

Българската майка продължава да ражда изумителни деца.

Въздържание от секс, докато не завършат висше, защото тогава ще го правят качествено.

Разстрел за шофиране в нетрезво състояние.

Тайван е буржоазен Китай.

***

Илия Кръстев, председател на УС на AIBEST, представи предварителните данни от доклада на Асоциацията за развитието на икономиката на знанието в страната:

 Броят на компаниите расте с 5% на годишна база, като към 2019 година в индустрията на знанието оперират  610 компании;

 Заетите в сектора се увеличават с близо 8% спрямо 2018 г. Разходите за възнаграждения в индустрията възлизат на 1.463 млрд евро,  което е увеличение с 18.3% спрямо предишната година. Разходите за осигуровки също следват темпа на растеж, достигайки 204.3 млн евро или 19.02%  ръст спрямо 2018 г.;

 Компаниите в сектора са генерирали 2.87 млрд евро общи оперативни приходи през 2019 г., отбелязвайки повишаване с 19.4% спрямо предходната година. 

Илия Кръстев представи и начинът, по който индустрията оценява 2020 г. и как вижда пътя напред.

Противно на общоприетото очакване за спад и загуба на проекти, 54% от компаниите в сектора дори отбелязват увеличение на броя на нови проекти и стартирали продукти. Наблюдава се увеличение в търсенето на софтуер и платформи на социални медии, е-търговия, безконтактни плащания, директни доставки до потребителя и други онлайн услуги.

Текст и снимки: meduzata.com