Биткойнът удари нов рекорд - над 30 000 долара

Все повече институционални инвеститори се насочват към пазара на криптовалути

Биткойнът поскъпна с 2,7 на сто до 30 195 долара в днешната следобедна търговия, обновявайки историческия си максимум. Това сочат данни на специализирания портал КойнДеск (CoinDesk), цитирани от ТАСС и БТА.

Миналата година бе изпълнена със сътресения за най-популярната криптовалутата, която в началото на 2020-а се търгуваше за около 8000 долара, а след това при избухването на пандемията през пролетта поевтиня до близо 4000 долара. 

Постепенно курсът на биткойна започна да расте - тенденция, която силно се ускори през есента. От средата на октомври стойността на биткойна е скочила над два пъти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Миналата година инвеститорите отново насочиха вниманието си към дигиталните валути, отчасти благодарение на усилията на платежната платформа ПейПал (PayPal), която се опитва да даде възможност на клиентите си да се разплащат с цифрови пари.

Освен това все повече институционални инвеститори се насочват към пазара на криптовалути, от който биткойнът държи близо 70-процентов дял.

Интересът към електронната валута се засили и заради пандемията и свързаното с нея рязко нарастване на държавните дългове.