Какво става с биткойна? Полудя ли?

Коментар на Валентин Русалийски

Какво става с биткойна? Полудя ли? Докато пиша тези редове, „на таблото“ стои курс от 27706 USD.

Всички рекорди са подминати!

Защо?

Нека погледнем другите борсови активи за инвеститори – ценни метали (прекия конкурент), резервните валути, фирмените акции и недвижими имоти.

Пандемията има огромно влияние върху икономиките. Всички фирми зависят от … човешките си ресурси, а те са подложени на невъобразим стрес, натиск – психологически и физически (карантинирането). 

Един факт – качествените сънотворни, подпомагащи заспиването станаха дефицит в аптеките (поне в моя град аз се уверих лично в това с обиколка на аптеки от различни вериги).

Може това състояние на работната сила, съчетано с локдауна да е причина за отлив от акциите. Може би при големите инвеститори отговорът е не, но при каубойския капитал и при дребните инвеститори, които се водят от по-глобални съображения, може би е вероятно.

Пазарът на недвижими имоти като инвестиция е в застой, този пазар се движи в момента не от спекула, осигуряваща растеж, а от задоволяване на необходимости – например подмяна на апартамента с по-голям като брой стаи, защото и двамата родители работят дистанционно от дома (Home office) и им е нужна отделна стая за всеки, плюс една за децата. 

Дали и децата не учат дистанционно?

Лудница!

За фиатните пари, резервни валути няма да пиша. Всички те са пряко зависими от състоянието на икономиката на съответните страни, геополитическото им влияние, военна сила и др., но нито една валута не е обезпечена със злато. 

Дългосрочните облигации в тях са самостоятелен пазар, който няма отношение към темата. Само ще кажа че тези облигации не са фактор на криптоборсите. 

А дали отслабването на фиатните пари вдига цената на криптовалутите – разбира се.

Златото винаги е било убежище и инструмент на „холдърите“ (тези които купуват и не търгуват, а разчитат само на покачването на цената в дългосрочен план). 

Покупката на ценни метали е свързана и със съхранението и физическото владение на метала. Това в една или друга степен е някаква грижа. От друга страна златото добре съхранява стойност, защото цялото злато на планетата Земя, включително намиращото се все още в природата, се побира в рамките на два олимпийски басейна. 

Това е така, защото то не се образувало на земята, в резултат на геологически, химически, физически или други процеси. Науката твърди, че се е образувало в недрата на сблъсъка на ядрата на две неутронни звезди и след избухването се е разпиляло в пространството, а земята колкото е могла е привлякла при образуването си. 

Така златото има краен обем, който не може да се увеличава под никаква форма (ха, ха – освен с фалшивото злато продаване чрез интернет напоследък). Това е главната причина то да може да съхранява надеждно стойност, а себестойността (цената на извличане от природата) му е висока, но е далеч от борсовата му цена.

Ето защо е убежище!

Физическата му природа в момента е негатив в сравнение с „дигиталното злато“ – биткойна (за алткойните няма да споменавам тук – отношенията между флагмана на криптовалутите – биткойн и тях е отделна самостоятелна тема). 

Споменавам фактическото владение на златото, защото в противен случай когато го купиш ти имаш само разписка – това познато ли ви е? Така в Китай са възникнали хартиените пари, фиатните пари!  

Счита се че идеята за тях Марко Поло е донесъл на венецианските търговци и … имаме днешното състояние на пазарите.

Спрях се подробно на златото – прекия конкурент на биткойна, за да подчертая основното предимство на биткойна – лесното придобиване и владение при също толкова гарантиран общ краен обем, позволяващ съхраняване на стойност.

Борсите на криптовалута напоследък усъвършенстваха системите си за киберсигурност и намаляха значително докладваните случай на откраднати активи. Тези дни докладваха хакната борса в Русия, но техните борси до сега не са били определящи за общото мнение за сигурността на криптоборсите.  

Това и изброените по-горе фактори са сред причините за повишаване на доверието на споменатата част от инвеститорите (а дали и само на тях) в биткойн, довело до пазарна капитализация от над 500 милиарда USD към момента. С една нула повече от най-близкия му конкурент сред криптовалутите.

От вчера има един анализ твърдящ че след по-малко от десет години Китай – фабриката на света, ще е икономика номер едно.

Резултата от всичко гореописано плюс други фактори сред които и страха от неизвестността как ще се развият и възстановят икономиките води до сегашното търсене на биткойна – респективно до цената му!

Разбира се трябва да се спомене и известна промяна в отношението на регулаторните органи на някой правителства, което, нека го кажем така, не е толкова негативно вече (дигиталния юан, проекта Либра и т.н.).

Още веднъж – това не е материал, който да служи за борсов съвет, а само опит да се опишат, макар и в ограничен вид и обем някой от причините за  ставащите неща на криптоборсите!

До приятелите, които ме насърчиха да напиша тези редове. Дано не съм ви разочаровал. Няма друго освен борсови цени и те могат да скачат нагоре и да се връщат на по-ниски ниваq отразявайки по този начин отношението на хората към активите!

Виждам че докато написах тези редове, цената на биткойна е спаднала с 300 USD и после се е върнала обратно!

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови