Петър Кирков: Информационната сигурност е част от националната сигурност

Най-голямото InfoSec събитие в Югоизточна Европа се провежда в Балчик

Петър Кирков е директор на дирекция "Мрежова информационна сигурност" в Министерството на електронното управление. В нея влиза и Националният екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност - CERT Bulgaria. Областта на действие на екипа е най-вече държавната администрация.

Отговаря за киберсигурността на държавните институции и политиките, свързани с киберсигwрността.

Петър Кирков е официален гост на InfoSec SEE 2022 – международен форум по киберсигурност, който се провежда в момента в Балчик /от 19 до 22 юни/.

InfoSec SEE 2022 е конференция насочена към ИТ мениджъри и експерти от всички сегменти на икономиката - мениджъри по управление на риска; управители на инфраструктура; системни архитекти; инженери по сигурността; ИТ мениджъри; одитори по информационна сигурност; ИТ компании с фокус Киберсигурност.

Това е най-голямото InfoSec събитие в Югоизточна Европа.

Петър Кирков коментира в интервю за meduzata.com европейската директива „NIS 2”.

ЕС наложи нови правила за киберсигурността на мрежовите и информационните системи с тази директивата. Тя е транспонирана в нашето законодателство като Закон за киберсигурност.

Очакваме, че до края на тази година или може би в следващата ще имаме нов Закон за киберсигурност, който ще трябва да отрази промените в директивата, обясни Кирков.

С него ще се разшири обхватът на организациите, които трябва да отговарят на изискванията за информационна сигерност. Европа разбира все повече, че информационната сигурност е част от националната сигурност.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С ПЕТЪР КИРКОВ ЧУЙТЕ ВЪВ ВИДЕОТО!

Текст, снимка и видео: meduzata.com