Невен Боянов: От Велико Търново до САЩ и обратно /видео/

Невен Боянов от Велико Търново е завършил във Великотърновския университет, специалност Математика и информатика.

В края на 2018 г. той спечели годишната награда в категорията „Иновативно новостартирало предприятие“ с уникалния си образователен проект „Тинузавър“. Лично президентът на България Румен Радев връчи отличието на Невен Боянов на официална церемония.

„Тинузавър“ е проект, който учи ученици и студенти да създават роботи, да учат физика, математика и програмиране. По иновативната идея на търновеца работят хиляди бъдещи програмисти.

Как се развива професионалният път на Невен Боянов:

През 1999 г. е заминал за САЩ, където се е присъединил към един интересен стартъп в Южна Калифорния. В него се занимавали с машинен превод. Следва нов стартъп и преместване в Ню Йорк.

Пет години по-късно Невен се връща в България, отново във Велико Търново.

София не може да му предостави атмосферата на големите градове, в които е живял в Америка. Във Велико Търново открива зараждаща се малка общност от професионалисти, тепърва се създават нови софтуерни фирми.

Започват да правят и малки събътия. През 2005 г. организират Оупън фест.

Осъзнали, че е важно да имат своя общност, защото човек винаги може да си намери добра работа, но ако няма общност в мястото, в което живее, по-малко нещо ще го задържат там.

По един естествен начин създават Клуб на програмиста.

„Спомням си как се запалих по науката. На село, на тавана намерих в един стар сандък учебници. Интересен ми стана учебникът по химия, по-точно картинките в него, защото бях в четвърти клас. Това ме запали да правя химически експерименти. Купих си химически комплекс с вещества и епруветки“.

ОЩЕ ВИЖТЕ И ЧУЙТЕ ВЪВ ВИДЕОТО!

Текст, снимка и видео: meduzata.com