Министерството на ел. управлението пише писма на Фейсбук за фалшивите новини

България няма регулаторни механизми за борба с дезинформацията в социалните мрежи, но внимателно, без да се създава репресия - трябва да се създадат такива.

Министерство на електронното управление е изпратило писмо до "Фейсбук", с което са поискали да се подобри алгоритъма за намиране на фалшиви новини.

Това съобщи на конференция "Технологии срещу дезинформация" министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Той обясни, че комуникацията през "Фейсбук" е трудна, но ако "Продължаваме промяната" имат участие в следващ парламент, се обмисля промяна на условията на работа със социалната мрежа. 

Божанов даде примери за дезинформация както по отношение на войната в Украйна, така и за ваксините срещу коронавирус, основно чрез тролове.

"Трябва да се намерят решения чрез технологията, проблемът ще е там, той няма да се махне, но да намалим влиянието му", аргументира се министърът. Като методи той вижда: да се повиши откриваемостта на свързани акаунти, намаляване на регистрацията на тролове, да се помогне на "Фейсбук" да помогне с анализиране на риска с даден профил и въвеждане на процедури за дезинформация.

Министърът уточни, че рекламите и приходите са водещи, макар да от социалната мрежа да твърдят, че не е водещо. "Това е бизнес модел не само на "Фейсбук", на всички големи онлайн платформи - те са най непрозрачни", посочи той.