Бургас ще бъде домакин на Фестивала по роботика FIRST LEGO League Challenge 

Бургас ще бъде домакин на второто издание на фестивала FIRST LEGO League Challenge, който ще се проведе на 20 април в сградата на Бургаския свободен университет. За събитието в морския град ще пристигнат ученици и отбори от цялата страна с интерес в роботиката, за да премерят сили в съревнованието.

Фестивалът се организира от Центъра за творческо обучение в партньорство с Община Бургас и Бургаския свободен университет.

FIRST LEGO League Challenge е най-големият фестивал за Лего роботика, провеждан в 110 страни в цял свят с милиони участници. Той представлява игрова STEM програма, чрез която учениците на възраст 9-16 години изграждат важни навици за учене и работа в екип, езикови и презентационни умения, умения за инженерно проектиране и кодиране, както и разширяване на своя речник и разбиране на STEM понятия и концепции.

Целта на формата e насърчаване на любопитството и интереса на децата и младежите към роботиката и ефективното прилагане на знанията и уменията, придобити по време на работата им с роботите, в реалния живот.

Тази година темата на програмата е „Шедьовър“ (“Masterpiece”), вдъхновена от света на изкуството. Учениците ще изследват, конструират и програмират, докато измислят нови начини за създаване и разпространение на изкуство по целия свят.

Освен състезанието с LEGO роботи, събитието ще включва и изложбена част, в която ще участват школи, лаборатории и различни организации из страната, които специализират в света на роботиката.

Входът на фестивала е свободен, а повече за него можете да научите на сайта: https://creativekids.cct.bg/first-lego-league/