137 години от основаването на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" - Варна

Днес празнува Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" - Варна. Навършват се 137 години от основаването му. 

Училището е най-старото българско техническо учебно заведение.

Създадено е със Заповед 7 на министъра на войната на Княжество България от 9 януари 1881 г. в Русе като Машинна школа за подготовка на машинисти и огняри за корабите с тригодишен курс на обучение. Първи ръководител на училището е Александър Конкеевич. След няколко години се премества във Варна.

На 3 декември 1904 г. се преименува в Машинно училище при флота и се обявява за средно-техническо учебно заведение. През 1942 г. се преобразува във Военноморско на Негово Величество училище с шестгодишен гимназиален и висш курс на обучение. 

От 1949 г. носи името Народно военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров", а от 1956 г. на училището е даден статут на висше инженерно морско учебно заведение и неговото име е Висше народно военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".

От 1991 г. името на училището е Висше военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". Със Закона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет от 41-ото Народно събрание на 20 януари и на 24 февруари 2010 г., е пряко подчинено на министъра на отбраната. Дипломите му се признават в цял свят.