Как капитан Гърдев принуждава «фалиралия» Мамидакис да плати 500 000 щатски долара

Биография

Роден на 28 февруари 1921 г. в Ямбол,  Георги Гърдев е възпитаник на Висшето военноморско училище във Варна, служил е три години като офицер във ВМС.

Заемал е различни длъжности в пристанище Бургас, като достига до директор на Областно пристанищно управление, капитан на кораби от Параходство „Български морски флот” и от ДТП „Тексим”, главен директор на Параходство „Български танкерен флот”, директор на представителството на „Болкан енд Блек Сий Шипинг” в Пирея.

***

Георги Гърдев има сериозна навигаторска практика като помощник-капитан на корабите „Христо Ботев“, „Христо Смирненски“ и „Васил Левски“.

През 1964 г. става капитан на м/к „Христо Ботев“, с който плава предимно в Черно море по линията Одеса-Варна-Бургас.

През същата година к.д.п. Гърдев получава новозакупения кораб „Андромеда“, преименуван по-късно в „Славянка“. Това е стар 20-годишен рудовоз, тип „либерти“, построен в САЩ през 1945 г.

През февруари 1966 г. к.д.п. Гърдев е изпратен в Глазгоу, Шотландия, за да получе новозакупения кораб „Авиор“, преименуван по-късно в „Хаджи Димитър“.

***

Една любопитна случка е описана в спомените на к.д.п. Георги Гърдев. 

Нашият капитан принуждава гръцкия наемател на моторен танкер „Места“ Мамидакис да си плати навлото от 500 000 щатски долара, въпреки че „хитрият византиец“ е обявил мним фалит.

Според Георги Гърдев неуспехът във фрахтоването се дължи на предоверяване и непроучване на наемателя.

Моторен танкер „Места“ е фрахтован за Мамидакис за превоз на 75 000 тона нефт от Персийския залив до Рио де Жанейро. В договора за превоз, клаузата за плащане на навлото гласи „плащане 5 дни след разтоварване“. Това обаче е допустимо само при много сигурен наемател, какъвто Мамидакис очевидно не е.

Гръцкият бизнесмен отказва да плати навлото, като обявява банкрут. Две години и половина по-късно, когато кап. Гърдев е на работа в Гърция в „Балканфикс“ се среща с Мамидакис. Междувременно вече се знае, че гъркът не е обявил несъстоятелност, а просто е излъгал, за да си спести навлото. Може би наистина е бил заплашен от фалит, но тогавашният министър на външните работи Константинос Мицотакис му е роднина и не допуска банкрута на фирмата му.

При срещата с кап. Гърдев, Мамидакис не отказва дълга си, но няма пари, за да се разплати. Българската страна завежда дело срещу „банкрутиралия“ бизнесмен. В последния момент обаче Мамидакис уверява, че ще плати и моли да бъде оттеглен искът срещу него. Подписва се договор, в който гъркът залага и ипотекира личното си имущество като гаранция за финансовия дълг към България. 

И действително, в продължение на 5 месеца, на равни вноски, Мамидакис погасява дълга си заедно с лихвите.

Параходство БМФ, което вече е собственик на танкерите, изказва благодарност на к.д.п. Георги Гърдев за съдействието и постигнатия успех в събирането на немалката сума.

Тази история стига до нас благодарение на това, че капитан Гърдев е събрал спомените си в една дебела папка, а след смъртта му, неговата дъщаря Нина Гърдева – Станкова ги издава в мемоарна книга „Живот в спомени…“. Това става през 2016 г., по повод 95-годишнината от рождението му.

„Това е книга със спомени на моя баща капитан далечно плаване Георги Гърдев, с която искам да разкажа на всички, които го познаваха добре или не толкова добре, какво е преживял, видял, направил и оставил един достоен българин, лично и професионално свързан с Бургас и с голямата магия, наречена МОРЕ“, казва за мемоара авторката Нина Гърдева – Станкова.

На снимките

Горе: К.д.п. Георги Гърдев

Долу: Моторен танкер "Места"

Снимки: Личен архив, Държавен архив - Варна

Текст: meduzata.com