Морското училище ремонтира общежитията и прави нов басейн с 5 млн.лв.

С 5 млн.лв., отпуснати от държавата, Морското училище във Варна ще направи ремонт на общежитията за студентите и ще изгради нов дълбоководен басейн за обучение. Това каза днес началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров,

цитиран от  Varna24.bg.

"Ние имаме една дългосрочна програма, реализираме я в последните пет години. Досега се реализираше на база генерирани собствени приходи на училището. Изключително сме благодарни на подкрепата на правителството. Направени са разчетите. Предвиждаме да вложим средствата в три направление. Първото е модернизация на нашите общежития. Тук основния акцент ще бъде да създадем по-добри условия на нашите обучаеми, студентите, тъй като курсантите живеят при много добри условия. Планираме да разширим легловата база с около 250 нови легла чрез тия средства. 

Второто направление е да завършим модернизацията на учебни зали и лаборатории в основните корпуси, тъй като не всичко е направено. 

И третото е създаване на нова специфична учебна инфраструктура. В момента извършваме проучване за създаването на втори дълбоководен басейн в училището за отработване на специални морски операции и подводни технологии. В това число спасяване на екипажи на аварирали вертолети. Това са актуални проблеми, които стоят пред нашите обучаеми. Този басейн ще е с дълбочина 5 метра, за да се отработват широк спектър от операции.", каза днес проф. Медникаров.