Кои моряци имат кръщелно свидетелство от Нептун?

Уникално кръщелно свидетелство получаваха в миналото моряците, пресекли Екватора. Легенди се носят за тези емоционални ритуали насред открито море.

Само новопокръстените, преминали през целия ритуал, могат да кажат как се чувства човек, когато за пръв път пресича най-дългия паралел на планетата. 

Ритуалът е бил задължителен във времето, когато по света е плавала славната родна флотилия от „Океански риболов”. 

Свидетелството, които са се издавали на борда на траулерите, са били отпечатани от могъщото по времето на соца предприятие.

„Свидетелство. Подписаният Нептун, син на Сатурн и брат на Юпитер и Плутон, цар на Екватора, княз на Екваториалните зони и Велик господар и повелител на моретата и бурите...“.

Така започва текстът на документа, който удостоверява екваториалното морско кръщене. Всеки моряк-новобранец получава име, което подхожда на характера му.

В какво се е състояла церемонията, изпълнението на която било традиция още за древните мореплаватели? Кои са били ключовите моменти в нея и какво значение е имала за екипажа, това разказа за meduzata.com  бургазлията - капитан Иван Попов. 

Морският вълк неведнъж е играл ролята на Нептун и дори има сертификат, който му дава право да кръщава от името на морския бог. 

ОЧАКВАЙТЕ РАЗКАЗА НА НЕПТУН!

Текст: meduzata.com    

Снимка: Личен архив