Стоян Шахларски: Как бе чистено морето от мини след Втората световна война

Биография:

Стоян Александров Шахларски е роден през 1924 г. в гр. Пазарджик. От юношеска възраст е във военно училище. Завършва Морско на Н.В. училище и Военното на Н.В. училище.

От края на Втората световна война е офицер във Военния флот и участник в почистване на морските мини из Черно море като командир на миночистачни катери.

Уволнен е от комунистическия режим, а по-късно е възстановено капитанското му звание. Плава до пенсионна възраст с корабите на Българския морски търговски флот.

***

93-годишният морски ветеран Стоян Шахларски е живият извор, от който и днес може да черпим интересни сведения за развитието на корабостроенето и морското дело. След като построява с бригадата си първия стоманен плавателен съд в бургаската корабостроителница, той се качва на борда на "Бени Саф" и започва кариерата си. 

Сред капитаните, с които е кръстосвал морета и океани, са Камбуров и Бонджев - старши. Последното си плаване - вече като старши помощник капитан - Стоян Шахларски прави из цялото Средиземноморие с моторен кораб "Пловдив", от който слиза през август 1984 година.

Неговата любов и преклонение от морето, неговата красота и мощ, изпълват живота му от ранна възраст до дълбока старост.

Затова не е необичайно, че Стоян Шахларски е изкушен от поезията.

“Морето – мечта с любов желана” е единствената самостоятелни стихосбирка на морския вълк. Съдържа стихотворения, посветени на морето, писани през различни периоди от неговия живот.

Една друга книга, издадена от Шахларски през 2017 г. обаче е с много висока стойност. Това е „Миночистенето на Българското Черноморско крайбрежие след Втората световна война“.

Шахларски е събрал спомените си от първите следвоенни години, когато във водите на Черно море все още има мини от войната. Сладкодумен разказвач, морският ветеран рисува портрети на смели млади мъже, които прочистват черноморските води на борда на миночистачни катери. Разказаните в книгата истории са автентични, такива, каквито е записал в тетрадките си авторът й, допълнени с подробности, които паметта му е запазила.

Разказите в „Миночистенето на Българското Черноморско крайбрежие след Втората световна война“ притежават достойнството да запълнят някои празнини в историята на морския ни край.  

Те изваждат от забвение имена на смели моряци, хвърлят повече светлина върху някои събития от българската политика по това време, на места ни разсмиват, на други – гневят… Пренасят ни близо 70 години назад, за да се срещнем с истински морски хора и съпреживеем техните вълнения, страхове, предизвикателства.

Написаното на тези страници е само кратък период от цялостната бойна операция по миночистенето извършена от българските военни моряци по време на Втората световна война и първите години след нея. 

Ето какво казва авторът за книгата си:

Исках да разкажа за хората и проявите им, когато и аз бях един от тях – екипажите на миночистачните катери “МЧК” от Минна флотилия на Черноморския флот.

Скромната ми цел е не да приповдигам действителността, нито да възхвалявам изпълнителите, макар по личното ми мнение мнозина го заслужават, а са останали към категорията на “незнайните”, а да оставя колкото и малко и недостатъчни да са истини – видени, чути, преживяни и извършени тогава от мен, моите другари, подчинени или началници.

Тези истини в по-голяма част за съжаление не успях да подплатя с повече автентични документи, защото достъп ми бе отказан!? Събитията, времето, мястото и имената са истински. Назовал съм ги по памет и бележки от личния ми архив. Не бих могъл да претендирам за пълнота. Разсъжденията и преценките, които съм си позволил на места, са плод на асоциация или емоционална възбуда. Защо не и на възрастовия ми потенциал и житейски опит? Бях в ония времена едва 22-23-годишен.

Нека преценяват онези, които ще имат по-голяма възможност да се ровят из документите на архивите и изследват събитията. Мисля, че само онези които са били във вихъра на събитията от онези години, биха могли да си представят нещата.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ЗА МОРСКИЯ ВЕТЕРАН СТОЯН ШАХЛАРСКИ!