Капитан Попов или Нептун, който кръщава моряците на екватора

Биография:

Роден е на 29 юни 1947 г. в Бургас.

Започнал е работа в „Океански риболов“ през 1971 г. - от най-ниското стъпало – като хамалин.

Едновременно с това се захванал да учи задочно обучение специалност „Навигация“ към Морското училище в Бургас, което по това време е военизирано. 

След като завършва обучението започва работа като рулеви – четвърти, трети, втори. Полага допълнителни изпити – за капитан до 500, до 3 хил. бруто тона.

Работи като капитан на траулери, на по-малки кораби – „Биская“, „Фиш Айлънд“. 

23 години работи в „Океански риболов“, след което в „Трансимпекс“.

От 1971 г. до 2015 г. животът му е свързан с морското корабоплаване. Пътувал е навсякъде по света с изключение на Австралия и Нова Зеландия.

***

Капитан Иван Попов е известен с превъплъщенията си в ролята на Нептун по време на много церемонии по кръщаването на моряците, които за пръв път преминават екватора.

В какво се е състоял ритуалът, изпълнението на който било традиция още за древните мореплаватели, разказа за meduzata.com капитан Попов. 

Морският вълк дори има сертификат, който му дава право да кръщава от името на морския бог Нептун. Самият той, при своето първо преминаване на екватора, получава името Кит.

Ритуалът е бил задължителен във времето, когато по света е плавала славната родна флотилия от „Океански риболов”. 

Свидетелството, които са се издавали на борда на траулерите, са били отпечатани от могъщото по времето на соца предприятие.

„Свидетелство. Подписаният Нептун, син на Сатурн и брат на Юпитер и Плутон, цар на Екватора, княз на Екваториалните зони и Велик господар и повелител на моретата и бурите...“.

Така започва текстът на документа, който удостоверява екваториалното морско кръщене. Всеки моряк-новобранец получава име, което подхожда на характера му.

Последната церемония, при която капитан Попов е изпълнявал ролята на Нептун е през 2005 г. на карго кораб и по-голямата част от моряците не са били минавали екватора. 

Капитан е Янчо Янков, който му издава сертификат – от името на Нептун, че има право да изпълнява неговата длъжност.

Ето как протича самата церемония:

Подготвя се палубата, правят се украси, изрязват се от велпапе акули, делфини, пингвини, чайки, морски звезди. Опъват се мрежите, закачат се по тях фигурите. Един бокс се пълни с вода, в него ще се къпят новопокръстените.

Подготвя се реквизитът – одеждите на главните действащи лица. Разкрояват се чаршафи, но които се изрисуват с бои символи. Например докторът си слага един червен кръст.

Нептун трябва да има корона, брада, жезъл, ключ за екватора.

Съответният ден сутринта започва цялата „дандания“. Първо излизат дяволите, които предварително са се нацапали с черно. „Дяволската смес“ е от грес, нафта, масло и графитна смазка.

Адовите изчадия носят тенджери, тигани, капаци, с които думкат и викат. Освен, че са намазали самите себе си обилно, дяволите носят баки с черната смазка, за да мажат моряците за кръщенето.

След това излиза Нептун със свитата – съпругата Амфитрита, звездоброеца, доктора, бръснаря.

Провежда се следният диалог между Нептун и капитана на кораба:

Нептун: Аз съм Нептун, син на Сатурн, брат на Юпитер и на Плутон, цар на Екватора, княз на екваториалните зони, велик господар и повелител на империята на моретата и на бурите. Кой е този кораб? Нека да ми се яви капитанът! 

Капитанът: Ваше Високо дълбочество, аз съм капитанът, моля за разрешение да мина през Вашите води.

Нептун: С каква цел ще преминавате моите води?

Капитанът: Целта ни е добра - улов на риба.

Нептун: Знаете какви са изискванията на ритуала. Всички моряци, които не са минавали през моето царство трябва да бъдат кръстени. Да се явят тук! 

***

Явяват се моряците, дяволите ги подкарват и ги нацапват хубаво. Нептун ги разпитва един по един – може ли да плува, бил ли е моряк.

Морякът пък трябва да покаже как се плува като делфин на сухо между поясите, навързани един за друг.

След това докторът го преглежда, пудри го с брашно, сол и хлебна сода. После пък бръснарят го бръсне. 

Нептун се разпореждал, че морякът да бъде изкъпан в бокса и дяволите го хващат и го хвърлят във водата. Накрая звездоброецът, уж гадаел по звездите какво е най-подходящото име за новопосветения в тайнствата на морското царство.   

Въз основа на характера на човека се избира и морското му име - Акула, Тюлен, Морж, Скат, Меч.

След като тази церемония се повтори с всеки от моряците, Нептун дава ключа на капитана. Това вече има право да премине с кораба си екватора.

В това време масите са опънати и започва празненството.

Мястото най-често е в Гвинейския залив и ритуалът е по-далеч от морския път. По това време няма радари, които да засичат корабите дали влизат в 12-милна зона или 8-милна зона.

Текст: Ирина Генова

Снимки: Личен архив