Бедствието «Мопанг». Част ІІ, Разливът /снимки, видео/

Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ направи собствено проучване около разлива на мазут от потъналия край Созопол преди близо 100 години американски кораб „Мопанг“.

Публикуваме без редакторска намеса, в две части изследването по темата.

Ето какво предостави ОЗБГ на meduzata.com:

Много се изговори по темата и много се изписа, но ефективните действия от страна на държавата куцат. Ние, от „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/, не можем да стоим безучастни и безпристрастни към този проблем и вероятна екологична катастрофа. Липсата на смелост от страна на институциите ни мотивира да извършим собствена проверка по случая, както и да направим снимки, и да заснемем видео. Истината е, че разливът се разраства, а политици и управляващи отново излъгаха, че проблемът е отстранен и всичко е наред. Въпрос на време е Черно море да бъде силно замърсено и част от флората, и фауната му да бъдат унищожени!

* * *

Толкова за техническите данни и историята на кораба. Да се върнем към случващото се днес и множеството пропуски от страна на държавата, тоест от  страна на определени лица.

Министърът на МОСВ Нено Димов излезе публично на 16.08.2018 г. и каза: „Няма никаква опасност от екологична катастрофа или замърсявания по Южното Черноморие“, докато в същото време „Мопанг“ не спираше да бълва мазут. По груби изчисления в кораба има 100 тона мазут, а според корабостроителите общият капацитет на резервоарите е 1077 тона, тоест реално не се знае колко тона мазут има в потъналия кораб. Не се знае и в кой момент ще изплува мазутът, и ще причини невиждан катаклизъм.

Тук идват въпросите кой, ще поеме отговорност за нежеланието за справяне с проблема или нехайството, което е проявил, и дали тези хора е нужно да останат на постовете си, както и какви законови мерки ще бъдат предприети срещу виновниците, освен евентуални дисциплинарни уволнения?

Как е възможно група от доброволци водолази да овладеят и ограничат разлива до голяма степен и то само с подръчни материали, а цяла една държава до ден днешен да не предприеме ефективни действия. Защо господа управляващи оставихте и позволихте нашето море да придобие буквалния смисъл на името си „Черно море“, докато нормалните хора апелираха и молеха за взимане на спешни мерки?

Има два вида престъпления: чрез извършване на определено действие или чрез липсата на такова!

* * *

Преди дни ОЗБГ засне видео, показващо част от разлива. Видеото е заснето от Созопол /с червено кръгче е отбелязано мястото/, а самият разлив е зад остров „Свети Иван“ и се вижда от второто видео и снимките.

От ОЗБГ ще продължим да следим случая и ще помагаме с каквото можем. Ще търсим виновните за бездействието/безхаберието и ще очакваме от държавата да не ги прикрива, а да използва целия си ресурс да установи кои са те и да си получат наказанието по закон, но на първо място държавата е длъжна да спре разлива, да почисти замърсените водни площи и да предоврати наближаващата екологична катастрофа.

ОЗБГ поднася своите искрени благодарности на Атанас Русев и Михаил Заимов, които ни предоставят информация по случая и не спират да се борят за истината. Благодарим на гражданско сдружение „Да запазим Корал“, както и на всички други, които милеят за българската природа, помагат за нейното опазване и са непримирими към заобикалящата ни престъпна институционална липса на воля.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

ОЗБГ автори: Бисер Русимов, Стефан Петров