В Бургас отново ще се учи за корабостроителен техник

Професионалната техническа гимназия в Бургас ще разкрие нова специалност от следващата учебна година.

26 деца ще се обучават за корабостроителен техник. Това съобщи зам.-областният управител проф. Севдалина Турманова, цитирана от gramofona.com.

„Има искане от Националната асоциация по корабостроене и кораборемонт. От там са изпратили писма до трите професионални гимназии в страната за разкриването на специалността, защото браншът има нужда от такива специалисти“, уточни проф. Турманова.

Преди години в Бургас е имало подобна специалност, но прием по нея отдавна не е бил обявяван. През новата учебна година още една бургаска гимназия ще разкрие напълно нова паралелка. В Механото ще се обучават авиационни техници.

„Професионалните гимназии в областта имат готовност да разкриват специалности, от които бизнесът се нуждае. Всички са заявили готовност да подготвят съответните учебни планове и да осигурят преподаватели“, обясни още Севдалина Турманова.

Тя допълни, че на този етап няма риск съществуващи в момента паралелки да не получат одобрение от Министерството на образованието и да бъдат закрити. Единствената специалност, която е под въпрос е тази за асансьорен техник. Макар че бизнесът се нуждае от подобни специалисти, интересът към специалността е изключително слаб.

„Явно родителите и учениците смятат, че това не е престижна професия, но от нея има голяма нужда и отново ще има подобна паралелка в Бургас“, допълни още проф. Турманова. Според нея е изключително важно децата, завършващи средното си образование да имат и професия.