Два кораба закотвени в Бургас заради дългове

Два кораба не могат да напуснат Бургас заради натрупани дългове и лошо техническо състояние.

Преди ден стана ясно, че 14-членният екипаж на „Лейди Бо“ търси помощ, защото моряците са без храна и ток, съобщи "Грамофона".

Плавателният съд е задържан през октомври миналата година. Той е със забрана да напуска порта заради лошото си техническо състояние. Корабът е превозвал желязо, товарът му е свален още при пристигането, обясни шефът на Морската администрация кап. Александър Илиев.

Моряците обаче не са оставени без надзор. Всеки ден представител на корабния агент е при тях. Мъжете имат вода и храна, има и електричество на борда на „Лейди Бо“.

Екипажът, който е от турци, украинци и индийци обаче не е получавал заплатите си от месеци. Собственик на кораба е офшорка, регистрирана в Маршал Айлънд. Корабът плава под панамски флаг.

Оказва се обаче, че това не е единственият кораб, който не може да напусне Бургас. Още от 2014 год. в района на Бургаската корабостроителница се намира руският „Сърмовски 43“. Той е пристигнал за ремонт, който обаче така и не е довършен. Причината – собственикът спрял да плаща.