Новите кораби на ВМС ще струват 1 млрд. лв.

Междуведомствената работна група за оценка на предложенията за придобиване на два патрулни кораба за Военноморските сили(ВМС) публично отвори трите подадени оферти.

Те са на „Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ (Германия), „МТГ – Делфин“ (България) и „FINCANTIERI“ (Италия).

Прогнозната максимална цена е 820 млн.лв. без ДДС или 984 млн.лв. с ДДС. Първият кораб трябва да е готов до края на 2023, вторият – до края на 2024 г., съобщава "Дарик". 

„Проектът за придобиване на два многофункционални патрулни кораби е един от трите основни инвестиционни проекта на Министерството на отбраната. Целта е чрез придобиването им да ce изпълнява широк спектър от задачи по гарантиране на морския суверенитет на българската държава и защита на нейните национални интереси в морските пространства, както и замяна на остарели бойни кораби от състава на ВМС, които не подлежат на модернизация“, заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.

Способностите, които ще придобият Военноморските сили чрез реализацията на този проект, са борба с надводен, подводен и въздушен противник, контрол на корабоплаването, борба с асиметрични заплахи и способности за електронна борба. 

Обхватът на проекта включва пет направления - придобиване на корабите, придобиване на ЗИП-комплект и резервни части, обучение на екипажите, интегрирана логистична поддръжка и индустриално сътрудничество.