Официалното представяне на книгата Капитаните събира морските хора на Бургас

Излезе от печат книгата „Капитаните“, а официалното й представяне ще бъде на 12 май от 17 ч в експоцентър „Флора“, зала 2.

Изданието е с автор журналистката Ирина Генова, а проектът на информационен сайт meduzata.com.

„Капитаните“ е една книга за славните морски хора, свързани с Бургас и поставили държавата ни на картата на световните пристанища.

Историите са толкова невероятни, че всяка по отделно заслужава холивудски сценарий.

Тук са разказани премеждията на капитана-поет Дянко Кънчев, който е успял да спаси танкер, превозващ петрол, след като е бил улучен от ракета в Кувейт. Ударът е през 1991 г. по време на Войната в Персийския залив, когато е плавал под кувейтски флаг.

В книгата се разказва за първото отвличане на български моряци от сомалийските пирати през 1997 г. Главният герой в него е к.д.п. Христо Мушков, който се впуска да освободи арестуван в Танзания кораб. След като буквално го отвлича от местните власти, на свой ред пък попада в плен на пиратите.

Можете да прочетете и една от невероятните истории на к.д.п. Неделчо Донев, който през 1998 г. преживява страшен циклон със скорост на вятъра 260 км/ч на пристанище Кандла, Индия. Шестнадесет големи кораби, като неговия, са били изхвърлени на брега, 50 по-малки - потопени, а вълната, дошла от океана убила 14 500 души.

В книгата е представен и к.д.п. Спиридон Димитров, чието име е все още легенда в трите големи пристанища, обслужвали българските танкери – в градовете Туапсе, Новоросийск и Одеса, на които е станал почетен гражданин.