Книгата Капитаните събра героите си на представянето й в Бургас /снимки/

Книгата „Капитаните“ събра своите герои, както и много морски хора по време на официалното й представяне днес вечерта в експоцентър „Флора“.

Изданието е с автор журналистката Ирина Генова, а проектът на информационен сайт meduzata.com.

На представянето присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, депутатът Ивелина Василева, директорът на пристанище Бургас Диян Димов, директорът на ДППИ Ивайло Иванов, представители на Бургаска морска асоциация, както и хора на морския занаят.

Събитието бе част от фестивала „Бургас твори“, който се провежда в рамките на два дни – 11 и 12 май.

„Капитаните“ е една книга за славните морски хора, свързани с Бургас и поставили държавата ни на картата на световните пристанища.

Историите са толкова невероятни, че всяка по отделно заслужава холивудски сценарий.

Тук са разказани премеждията на капитана-поет Дянко Кънчев, който е успял да спаси танкер, превозващ петрол, след като е бил улучен от ракета в Кувейт. Ударът е през 1991 г. по време на Войната в Персийския залив, когато е плавал под кувейтски флаг.

В книгата се разказва за първото отвличане на български моряци от сомалийските пирати през 1997 г. Главният герой в него е к.д.п. Христо Мушков, който се впуска да освободи арестуван в Танзания кораб. След като буквално го отвлича от местните власти, на свой ред пък попада в плен на пиратите.

Можете да прочетете и една от невероятните истории на к.д.п. Неделчо Донев, който през 1998 г. преживява страшен циклон със скорост на вятъра 260 км/ч на пристанище Кандла, Индия. Шестнадесет големи кораби, като неговия, са били изхвърлени на брега, 50 по-малки - потопени, а вълната, дошла от океана убила 14 500 души.

В книгата е представен и к.д.п. Спиридон Димитров, чието име е все още легенда в трите големи пристанища, обслужвали българските танкери – в градовете Туапсе, Новоросийск и Одеса, на които е станал почетен гражданин.

Текст: meduzata.com

Снимки: Венелин Тодоров