Специализиран автобус на Бургасбус ще вози учениците от Морското училище

Общинското предприятие „Бургасбус“ ще се погрижи за транспортирането на всички ученици от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола“.

Това се реши на среща между зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева, Петко Драгнев, управител на „Бургасбус“ и директорката на Морското училище Христина Жабова.

Специален автобус ще събира от определен маршрут всички възпитаници на професионалната гимназия сутрин и ще ги връща след обяд.

В момента достъпа до училището е изключително затруднен. Спирката е на ул. „Спортна“, а учениците трябва да се връщат около 200 метра назад и да слизат по изронено старо стълбище, след което да ходят пеш в индустриален неосветен район.

Осигуряването на специален превоз от „Бургасбус“ е първата стъпка, която ще се направи, след като Община Бургас придобие собствеността върху гимназията по морско корабоплаване и риболов.

Това стана възможно, след като на 25 юни т.г. общинските съветници гласуваха докладната записка на кмета Димитър Николов, с която той предложи общината да поиска прехвърлянето на сградите и парцелът, които в момента са публична държавна собственост. Училището пък е с предоставени права на управление от Министерството на образованието и науката.

В момента в професионалната гимназия в Бургас учат 106 ученика. Повечето от тях са от ж.к. „Меден рудник“, има и от „Славейков“, „Възраждане“ и „Победа“. По един младеж има от Созопол, Българово, Дебелт и Болярово. Тези, които не са от Бургас и не са на квартира в града, ще се включват от някоя от спирките по маршрута.

За да бъде осигурен специален автобус, ще се наложи учебните часове да започват от по-късно, например от 8.30 ч, тъй като по-рано всички за заети. Следобед, младежите ще бъдат прибирани от гимназията в 15 ч.

След осигуряването на транспорта, една от стъпките ще бъде реконструкция на зоната между „Бургасбус“ и Морското училище.

На снимките:

Срещата между зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева, Петко Драгнев, управител на „Бургасбус“ и директорката на Морското училище Христина Жабова

Учениците трябва да слизат по изронено старо стълбище, след което да ходят пеш в индустриален неосветен район

Текст и снимки: meduzata.com