47 осмокласници прекрачиха прага на Морското училище

ВВМУ „Н.Й.Вапцаров" – Варна уважи първия учебен ден на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" в Бургас

Представители на морския бранш и морското образование, на корабостроенето, капитани и доайени в морското дело присъстваха на първия учебен ден на Морското училище в Бургас.

47 са осмокласниците, които за пръв път прекрачиха прага на Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола". Сформирани са две паралелки – „Корабоводене и корабни машини и механизми /КММ/“ и „Митническа и данъчна администрация“.

„Към върха! Път назад няма! Нагоре трябва да продължим да носим тежката корона на училището ни, да оправдаем жертвите, упоритостта и всеотдайността, които постигнахме само за една учебна година“, призова директорката на Морското училище Христина Жабова в емоционалното си слово.

През цялата лятна ваканция е положен огромен труд за освежаването на класните стаи, за придобиването на приветлив вид на гимназията, допълни Жабова.

„Уважаеми учители и педагози, вие отново поемате мисионерството да давате знания на бургаските деца. Нека професионализмът и любовта към тази изключително благородна професия ви помагат в работата с тях. Децата, които за пръв път прекрачват училищния праг ще се обучават в обновени и модерно оборудвани кабинети по съвременни програми“, се обърна в поздравителния си адрес кметът на Бургас Димитър Николов.

Капитан I ранг професор доктор Калин Калинов от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров" – Варна лично поздрави учениците, подари сувенири на осмокласниците от името на висшето училище и заяви, че ще бъдат организирани специални стажове за тях.

47-те нови ученици получиха от община Бургас книгата „Капитаните“ с автор журналистката Ирина Генова, от която могат да научат историите на славните морски вълци, свързани с Бургас.

Официални гости на откриването на учебната година на Морската гимназия бяха и ген. Цветан Харизанов, капитан І ранг Велко Велков, к.д.п. Живко Петров, изпълнителен директор на ИА”Морска администрация”, Диян Димов, изпълнителен директор на Пристанище Бургас, Димитър Кимрянов - „Корабостроителница Бургас“,  зам.апелативният прокурор Йовита Григорова, к.д.п. Илия Бахов, к.д.п. Христо Мушков, к.д.п. Костадин Патранесков, кап. Пламен Симеонов, Петко Василев – механик, бившият областен управител на Бургас Павел Маринов и още възпитаници на училището.

Със заповед на министъра на образованието от 1 септември Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ – Бургас стана общинско училище и се финансира от бюджета на общината.

Прехвърлянето на собствеността даде зелена светлина за завръщането на Бургас  на световната морска карта.

Общината вече предприема конкретни стъпки, не само да върне старата слава на Морското училище, а и да го направи водещо в морския бизнес. Ще бъдат положени всички усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременни съоръжения, както и за повишаване качеството на образованието