Пак удължават разследването за продадения танкер BADR

За четвърти път продължават срока за разследването за арестувания в Бургас либийски танкер BADR.

Причината е, че е назначен нов наблюдаващ прокурор. Разследването има за цел да установи дали ЧСИ Тотко Колев е извършил незаконосъобразни действия при публичната продажба на танкера. До момента той няма повдигнато обвинение.

Новият срок за приключване на следствените действия е 15 ноември.

Либийският танкер BADR бе арестуван на пристанище Бургас през ноември 2017 г., след като "Булгаргеомин Лтд." ДЗЗД е представил фалшива морска ипотека върху плавателния съд за обезпечаване на вземания на фалиралата държавна компания "Булгаргеомин" ЕАД. 

Няколко съдебни решения обявяват ареста му за неправомерен, като последното от Върховния административен съд идва дни след като корабът обаче вече е със сменен собственик, флаг, екипаж, име и е изведен в международни води.

Според определение от края на януари 2018 г. на Върховния касационен съд обаче корабът следва да бъде освободен. Вместо това частният съдебен изпълнител Тотко Колев уведомява ДМА - Бургас, с писмо от 21 март 2018 г. за насрочена публична продан на моторния танкер за периода от 10.03.2018 г. до 10.04.2018 г., в който период имало необходимост от задържане на кораба до приключване на производството.

Представен е и протокол за обявяване на постъпилите наддавателни предложения и купувач, съставен на 11.04.2018 г., от който се установява, че е постъпило едно-единствено наддавателно предложение и "Булгаргеомин Лтд." е обявен за купувач на моторен танкер BADR за сумата от 10 137 122 щатски долара.

Новият собственик е регистрирал кораба под панамски флаг с името BDIN още на 12-13 декември м.г.

Текст: meduzata.com