Димитър Николов разговаря с моряци-ветерани за възраждането на професията

След една година няма да познаете Морското училище. Това заяви на среща с моряци-ветерани кандидатът за кмет на Бургас за четвърти мандат Димитър Николов.

Изоставеното от държавата училище вече стана общинско и ще бъде превърнато в модерен център за обучение на морски кадри.

Конкретна стъпка е оборудването на съвременни кабинети по морска навигация, корабоплаване и морско спасяване, което да позволи международно сертифициране на морските специалисти.

Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Св. Никола” ще стане колеж, за да отговори на нуждата от кадри в световен мащаб.

„Подписани са договори с БМФ, Пристанище Бургас, портовия флот, ВВМУ Варна за практическо обучение на учениците от Морското училище“, уточни пред ветераните Диян Димов, изпълнителен директор на Пристанище Бургас.

Община Бургас ще лицензира плавателни съдове, които да пътуват по маршрути в Бургаския залив като атракция за туристите, съобщи Димитър Николов. Инфраструктурата е вече осигурена.

Морските хора на Бургас поставиха и своите ежедневни и битови проблеми – за бездомните котки, боклука, шума, паркирането, миризмите от Лукойл.

Текст и снимка: meduzata.com