Ще строим патрулен кораб 

Сделки за нови кораби и машини за пехотата се очакват тази година. Общата стойност на проектите е около два и половина милиарда лева.

Очаква се тази година да бъде приключен проектът за модернизация на военноморските сили. От подалите три фирми оферти, състезанието продължават германската Fr. Lurssen и италианската Fincantieri. 

Проектът за патрулните кораби е на прогнозна стойност близо 1 млрд. лева с ДДС. След оценката ще последват преговори с цел подписване на договор.

Сред изискванията е поне единият кораб да бъде построен в България.

Тази година в състава на ВМС трябва да дойдат и очакваните и два кораба - минни ловци. Договорът е на стойност почти 4 милиона лева без ДДС.

Очаква се тази година да има и договор за 150 машини за пехотата. В проекта на стойност почти милиард и половина лева финалисти са финландската Patria и консорциумът между американската General Dynamics и швейцарска компания. Проектът е обезпечен с 533 млн. лв. за периода 2020 - 2022 г. в бюджета.

Приблизително 300 млн. лева са предвидени за следващите три години за изграждане на инфраструктура за очакваните нови изтребители Ф-16.