Бургас загуби капитана-художник Иван Крачолов

Рисува морето вече повече от 60 години

Бургас изгуби големия художник Иван Крачолов. Творецът завърши земния си път на 91-годишна възраст. Талантливият маринист с буден дух и неизчерпаема енергия бе почетен гражданин на Бургас.

ИНТЕРВЮ С КДП КРАЧОЛОВ ЧЕТЕТЕ ТУК!

По този повод кметът Димитър Николов изказва своите съболезнования на близките, приятелите и почитателите на творчеството му.

"Иван Крачолов обичаше морето и не мисля, че някой би останал равнодушен пред неговите еспресивни маринистични платна. Те носят неговата любов и страст към живота. Сега всички скърбим, защото изгубихме добър човек и приятел. Неговият принос никога няма да бъде забравен и вярвам, че той ще е пример за подражание. Поклон пред паметта му!".

Иван Крачолов е роден на 27 юли 1928 година в Нова Загора. Още от малък рисува и се увлича от танцовото изкуство. 

През 1948 година е моряк във Военноморските сили във Варна. Там се среща за пръв път с морето и решава да остане за винаги с него. През същата година постъпва в ансамбъла на ВМС като танцьор.

През 1949 г. постъпва във Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ и го завършва през 1952 година. Преведен е на служба като офицер в Бургас на стражевите кораби в Морски граничен дивизион за охрана на морската ни граница. 

Рисува морето вече повече от 60 години. Има 27 самостоятелни изложби – в Мариупол, Варна, Поморие, Стара Загора, Нова Загора, Бургас. Първата му изложба е през 1973 г. на кораба Руен, на който той е капитан. Негови картини са притежание на дължавни и обществени институции, както и на частни колекции в България и по света. 

На една от последните си изложби - през 2016 г., той сподели, че иска да завърши живота си с четките в ръка.

В продължение на 23 години прави задълбочени изследвания на произхода на поета Пейо Яворов, като създава и първото родословно дърво на рода Крачолови. 

През 2000 г. оглавява Инициативен комитет при СБМВ-Бургас за построяването на паметник на моряка в Приморския парк.

Кап. Крачолов е почетен гражданин на Бургас и почетен член на Клуба на моряка.