Министри и депутати на среща в Ченгене скеле: Изпълняват се проекти за 10 млн.лв.

Министърът на земеделието Десислава Танева днес се срещна с Димитър Янчев, председател на сдружение „Морски сговор“ в рибарско селище Ченгене скеле край Бургас. 

Проведено бе изнесено заседание на парламентарната земеделска комисия.

На срещата присъства заместник-министърът на МЗХ д-р Лозана Василева, депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Ася Пеева и Галя Желязкова.

С местните рибари те обсъдиха пакета от мерки, с които беше подпомогнат сектора за преодоляване на трудностите, свързани с извънредните мерки. Бяха представени и възможностите на Програмата за морско дело и рибарство.

На територията на община Бургас се изпълняват проекти за над 10 млн. лв. по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. 

Министър Танева допълни, че от тях близо 7 млн. лв. са за 12 проекта по ПМДР за инвестиции в аквакултурите, лодкостоянки, както и за преработка на продукти от риболов и аквакултури. Тя съобщи, че Местната инициативна рибарска група (МИРГ) „Бургас-Камено“, е одобрена за изпълняване на стратегия за водено от общностите местно развитие , по която вече са стартирани проекти. Общият бюджет по нея е за над 3 млн. лв.

За модернизиране и популяризиране на рибарско селище „Ченгене скеле“ са в ход три проекта по ПМДР на обща стойност над 2,6 млн. лв. Към момента от тях са изплатени 430 хил. лв. Чрез тях ще се изгради лодкостоянка, която да обслужва рибарите и подпомага техните дейности. С другите два проекта ще се създаде етнографски комплекс, с който да се популяризира местността. 

Заради пандемията COVID-19, рибарският сектор е подкрепен с над 17 млн. лв., като бяха отворени приеми по три извънредни мерки от Програмата.