Пет риболовни кораба с шоу на Морска гара /видео/

„Харасимов младши“, „Лаврак“, „Вени“, „Ива“ и „Лефер“ покриха цялата дължина на пристанището

Жителите на Варна се насладиха на истинско зрелище в Световния ден на риболова: флотилия от големи риболовни кораби акостираха на Морска гара и отвориха за посетители, съобщи Moreto.net.

Пет риболовни кораба покриха цялата дължина на пристанището. 

Те са част от флота на най-голямото риболовно сдружение у нас - "Черноморски изгрев", а много хора успяха да се потопят в тайните на риболова, качвайки се на корабите и да поговорят с рибарите за усещането на свободата, когато си в открито море.

„С този проект целим да привлечем вниманието върху нашата черноморска риболовна индустрия, както и върху необходимостта от устойчив, щадящ риболов в нашето море“ – коментира Емил Милев, председател на сдружението.

„Рибата от нашето море е с превъзходни вкусови качества, време е да я преоткрем и да заеме по-важно място на трапезата на българина. Тази фотоизложба и този проект са начин да срещнем хората с истинското лице на черноморския риболов“ – сподели Георги Гавазов, управител на „Черноморски Улов“ и един от организаторите на мероприятието.

„Опазването на морските ресурси и опазването на архитектурното наследство на Варна са в тясна връзка помежду си, затова трябва да се подкрепяме и да работим заедно“, заяви Явор Панев от сдружение „Таляна“, което също участва в организацията на събитието.

Част от програмата бе и официалното представяне на фотоизложбата „НАВЪТРЕ: среща отблизо с черноморския риболов“, която включва фотографии на Неделчо Хазърбасанов, създадени специално за повода и изцяло заснети на лента. 

За създаването ѝ, авторът придружава екипажите на риболовните кораби „Лаврак“ и „Барбун“, запечатвайки лицата и ежедневието на рибарите в стил, съчетаващ директността и суровостта на репортажната фотография с неподражаемата естетика на аналоговата фотография.

Снимка и видео: Черноморски изгрев