Морските общини по Южното Черноморие празнуват Никулден

Царево отбелязва своя празник

С литургии и хвърляне на венци и цветя  в морето в памет на загиналите  моряци и рибари ще отбележат морските общини днешния Никулден, съобщи БНР Бургас. 

В Несебър празничният  ден започва в църквата „Успение Богородично“.Литургията ще бъде от 9 часа, а по- късно на площад "Месемврия" ще бъде раздаден рибен курбан. В Поморие също ще отбележат деня, както и в Созопол. Там църковната служба ще е от  8. 30 часа в храм "Свети Георги".

В 11 ще започне шествие, което ще премине през коледния базар.  Осигурена е  печена риба и курбан, приготвени  от социалните заведения в града. След това ще бъдат хвърлени венци от кораб в морето. Празникът ще продължи отново около коледния базар.

За 10 часа е насрочено шествието в Приморско, литургията ще е в храм " Св.Кирил и Методий", ще бъдат положени цвета и пред паметната плоча на загиналите моряци в морската градина, в 12 е курбанът, който  ще се раздава пред общината от 12.

В 10.30 часа на Пристанище „Мичурин“  започва  празника на град Царево - Никулден. Началото ще е традиционен водосвет и заупокойна молитва в памет на загиналите моряци и рибари,както и  хвърляне на венци и цветя в морето. От 11:00 ч. ще има фолклорен поздрав от Ансамбъл „Царево“ към НЧ „Г. Кондолов“ . В 11:30 ч.музикален поздрав ще направи група „Корал“.