Фондът на «Три морета» придобива значим дял в порт Бургас

Инвестиционният фонд, създаден от инициативата "Три морета", придобива значим, макар и не мажоритарен дял в пристанището на Бургас.

Това съобщи пресслужбата на форума, събрал в латвийската столица Рига държавни ръководители от Централна и Източна Европа в районите на Балтийско, Черно и Адриатическо море.

Малко по-рано новината бе обявена от президента Румен Радев, представляващ България на форума (инициативата по традиция събира президентите на участващите държави).

Това е "първата пряка голяма инвестиция в България" на фонда, каза държавният глава, като не посочи стойността ѝ в отговор на журналистически въпрос. Направи обаче сравнение между вноската на България във фонда, 20 млн. евро, и инвестицията, която по думите му е "в пъти по-голяма".

Уточнява се, че сделката все пак трябва да бъде одобрена от регулаторите.

Фондът 3SIIF (Three Seas Initiative Investment Fund) е захранван и с държавно финансиране от участниците, и с търсен от него частен капитал и се управлява от частната Amber Investment Limited. Той се опитва да осигури средства за онези посочени като "приоритетни" проекти, за които е намерена нужната бизнес обосновка (в България такива има три), или инвестира в друга инфраструктура в участващите държави. Това е едва четвъртата инвестиция на 3SIIF в България.

Важна задача пред 3SIIF е да подбира проекти, които подобряват свързаността в транспортна, енергийна и друга инфраструктура по линията север - юг в Централна и Източна Европа - недоразвита, след като десетилетия е даван приоритет на връзките изток - запад.

В прессъобщението му се посочва, че това е най-близката връзка по море до София и Пловдив чрез преки сухопътни (включително жп) връзки. Придобиването, според Amber Infrastructrure, предоставя сериозна възможност да се осигури дългосрочен растеж на пристанището с инвестиции и разширяването на капацитета, модернизация на съоръженията, възможност да се обработват нови типове карго.

Точна информация какъв дял от компанията "БМФ Порт Бургас" ЕАД ще премине във фонда Amber Infrastructure Limited отсъства и в съобщението на фонда.

"Знаете, че порт Бургас е най-близкото пристанище на ЕС до Босфора с важна свързаност на нашия регион с Близкия изток и Азия и тази инициатива ще има важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност на региона", каза Радев и свърза решението с "политическа воля и координирани усилия" и работа така, че да се използват всички инициативи от независими външни финансови институции.

"Инвестицията в БМФ Порт Бургас е вълнуваща възможност да се подкрепи по-нататъшният растеж на пристанището в съответствие с целите на фонда", цитира Amber Infrastructure думите на директора за инвестиции във фонда. Според него, ако пристанището продължи да се разработва и се модернизира, ще е важно за "запълване на пропуските в транспортната свързаност на региона на трите морета, като едновременно с това донесе по-общи икономически ползи на България и региона".

Другият цитат в съобщението е от Георги Домусчиев от "Адванс пропъртис", едноличен собственик на капитала, според когото това е "огромен успех" и отлична възможност за пристанището и ще помогне за "диверсификацията" на региона.