Нов голям ферибот тръгва по линията Бургас-Батуми

Нов голям ферибот ще плава по линията Бургас-Батуми от 4-и юли.

Това каза директорът на бургаското пристанище Диян Димов преди откриването на Международен морски форум в града, съобщи БНР Бургас. 

След ферибота „Дружба“ това е вторият ро-ро кораб, който ще обслужва евроазийския коридор между морските пристанища на Бургас и Батуми. Днес ще бъде подписано споразумение за старта на новата линия между ръководството на бургаското пристанище и кмета на Батуми. 

Новият ферибот ще има над 150 товарни единици и пасажерска част. Той ща плава веднъж седмично до Батуми и ще акостира на 11 –то а корабно място в бургаското пристанище. Линията ще се обслужва от украински оператор, каза Диян Димов. 

На международния форум, който се провежда в Бургас днес ще бъде подписан и меморандум за сътрудничество между пристанищата в Бургас и португалския град Синеш. 

"Днешният форум е посветен не само да бъде морската професия важна и ключова, а също тя да е щадяща природата. Това е и смисълът на днешния форум. Ще бъдат представени презентации, които показват как синята икономика вече има зелен оттенък и как пристанищата и корабите, които влизат в пристанищата могат да създадат тази устойчивост в нашия сектор", обясни Диян Димов.