Тагарев: Черно море стана приоритет на НАТО

Защитата на Черно море стана стратегически приоритет за НАТО, като ролята и отговорностите на Военноморските сили на България постоянно нарастват.

Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на церемонията за връчване на първите офицерски пагони на випуск 2023 "Васил Левски" от Висшето военноморско училище във Варна, цитира думите му БТА.

Черно море се е превърнало в зона на сериозни енергийни проекти, нарастващо политическо и военно напрежение, посочи Тагарев и регионът е станал свидетел на първата мащабна война на европейския континент от 78 години, както и на непрекъснатите провокации към държавите от НАТО. Поради тези причини, Алиансът се фокусира върху защитата на региона, като подчертава важността му за сигурността, икономиката, транспорта и екологията на страните от региона.

Министърът подчерта ролята на Военноморските сили, акцентирайки върху необходимостта от инвестиции в тях и тяхната интеграция с другите въоръжени сили на страните членки на НАТО. Той насочи вниманието към младите офицери от ВВМУ, като заяви, че те ще играят ключова роля в реализирането на стратегията на Алианса и ангажиментите на България по укрепване на сигурността в Черно море.

Завършвайки своето изказване, Тагарев заяви, че се гордее с българските морски офицери и подчерта приноса на ВВМУ за високото ниво на образование и подготовка на младите специалисти в областта.

На 13 август (неделя) от 08:55 ч. на Морска гара - Варна се проведоха ритуалите по посрещане на министъра на отбраната на Република България, по тържественото вдигане на флага на Военноморските сили, гюйса, стенговите флагове и флаговете за разцветяване, и по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от "Випуск - 2023" от специалност "Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС" на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров", съобщиха от Военноморските сили.

На ритуалите присъстваха министърът на отбраната на Република България Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, началникът на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" флотилен адмирал проф. д. в. н. Боян Медникаров, кметът на Община Варна Иван Портних, областният управител на Област Варна Андрияна Андреева, адмирали, генерали, ветерани, роднини на новопроизведените морски офицери и граждани на Варна.

По повод 144-та годишнина от създаването на ВМС, в съботния и неделния ден, от 10:00 ч. до 18:00 ч. на Морските гари във Варна и Бургас, военни кораби са отворени за посещение от гражданите и гостите на града.