Законът за ВЕИ отново разбуни рибарската общност

Рибарската общност по Северното Черноморие се обяви против Закона за енергия от възобновяеми източници в морските пространства във варианта, както е приет на първо четене в Народното събрание в четвъртък. Това заяви Емил Милев, председател на риболовно сдружение "Черноморски изгрев" с център Варна, цитиран от "24 часа".

За приемането на законопроекта гласуваха 112 депутата. Предложението беше внесено от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, като концесията може да се удължи веднъж за срок от 5 години, тоест концесия със срок от 35 години. Вносители са Ивайло Мирчев (ПП-ДБ), Делян Добрев (ГЕРБ), Рамадан Аталай (ДПС), Гроздан Караджов (ИТН), Станислав Анастасов (ДПС), Владислав Панев (ПП-ДБ) и Калоян Икономов (ПП-ДБ). Законопроектът урежда обществени отношения, свързани с производството на ток от вятърни електроцентрали в Черно море.

Той заяви, че на 6-ти февруари предстои кръгла маса, на която ще бъде обсъдена позицията на риболовците. В случай, че не бъдат приети исканията им, ще мислят за протести. Според Милев така представен Законът за ВЕИ ограничава възможностите за риболов.

"Подкрепяме и икономиката на страната, и зелената енергия, но искаме този закон да бъде съобразен с нашите риболовни полета. Прекалено ни е бедно морето, малка е ивицата, в която работим, и сме категорично против да бъдем ограничавани още", каза още той.

Притесненията сред рибарската общност са свързани най-вече с това, че не е организирана широка публична дискусия. По думите на Нелко Йорданов, председател на местната инициативна рибарска група "Шабла-Каварна-Балчик" не е поискал мнението й за начинание, от което зависи поминъкът им.

"Важно е да имаме и конкретика за местата, където ще бъдат поставени ВЕИ-тата". Според него, рибарите се интересуват най-вече от това къде ще бъдат разположени съоръженията.

"Ако те са разположени в полета в морето, където традиционно се извършва риболов, най-вероятно рибарската общност ще иска да разбере детайлно режимите на достъп, както и да чуе мнението на научните среди за влиянието на тези съоръжения, за да може да се формира информирано мнение. Засега отношението на рибарите е по-скоро негативно", добави той.

Според рибарите, ако този законопроект се реализира по начина, по който е описан, това означава, че ще гледат риба от Черно море само на снимки.