Магията на скандинавския дизайн /снимки/

Уютът на скандинавските домове или както е казал Леонардо да Винчи „Простотата е крайната изтънченост“

Почти няма човек, който да се е докоснал до скандинавския стил и да не се е влюбил. Малките детайли, с които дизайнът на северните страни може да ви впечатли са безброй, от изчистените цветове до красивите емблематични аксесоари. Скандинавският стил може да бъде описан с няколко думи - бяло, чисто и минималистично. Белият цвят е почерк на скандинавския дизайн, но в никакъв случай той не внася празнота и студенина в дома, по-скоро е незаменима част от тази хармония. Непорочният бял цвят често може да бъде срещнат в комбинация с опушено сиво, различни черни акценти или пастелни тонове на розово, жълто и синьо. 

В скандинавския стил умело са съчетани най-новите тенденции в обзавеждането със стари елементи, каквито са дървените греди, подове и шарени черги. 

В повечето случаи скандинавската кухня е бяла, рядко може да бъде видяна в различен цвят. Спалните са малки, но много уютни. За сметка на намаленото пространство в спалнята, холът е просторен и светъл. Декоративните възглавници на дивана заедно с мек килим на пода са ненатрапчивият акцент на помещението. Понякога килимът е от животинска кожа, което е като препратка към викингската история на тези страни. Кожените изделия украсяват още столове, легла и дивани.

Осветлението е от голямо значение за скандинавците, защото през по-голямата част на годината времето е мрачно. Абстрактни абажури, лампи и свещи има във всяка стая. Силно впечатление може да направи липсата на завеси или щори по прозорците на някои домове. За хората, които обитават тези географски ширини, слънцето е изключително важно, затова те не искат да изпуснат нито един слънчев лъч. 

В домовете на скандинавците задължително присъстват емблематични аксесоари, дело на техни родни дизайнери. Могат да бъдат забелязани дървени фигурки във формата на животинки, красиви вази, както и забавни играчки на пружинки –Хоптимисти. Често срещани са и географски карти на съответните страни или градове, както и постери с различни сентенции, окачени по стените. 

Домът е истински значим за скандинавците, той е като свещена територия, където не допускат всеки.

По статията работи : Диляна Тодорова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови