Дядо Коледа е в черкви в Бари, в София и Созопол

Дядо Коледа не е в Лапландия. Светията, когото ние наричаме Николай и е първообразът на добрия старец, всъщност е в Бари – близо до тока на италианския ботуш,

където се пазят останките от някогашния духовник, съобщава trip.dir.bg. Затова католиците го наричат Свети Никола от Бари, а не Мириклийски като нас по името на мястото, откъдето е.

Италианският град, до който се стига за час и половина директно от София с нискотарифен полет, му е посветил главния си храм – в сърцето на старата част до морето. И още една черква – православна по-навътре в главния град на Пулия, който тази година беше много на мода за нашите туристи.

Моряците от Бари пренасят останките му през 1087 г. и започват строителството на уникалната католическа катедрала, в чиято крипта са положени лично от папа Урбано Втори и вече точно 930 г. лежат реликвите.

По онова време земите, откъдето ги вземат, са част от Византия, а днес – от Турция, която безуспешно си ги иска. А хората от Бари даряват мънички частици от светите мощи – два български храма – в София (руската църква) и Созопол на името на владиката, имат от тях. Постете ги в деня на Рождество, точно там трябва да се посреща светлият празник. Пренасянето му с кораб го превръща в любим покровител на моряците, какъвто е и до днес и според католиците, и според православните.

 „Свиването” на мощите от византийците, го канонизира за покровител на крадците. А светия на банкерите става, защото дава три златни топки на разорил се благородник, за да го спре да направи дъщерите си проститутки, отчаян от мизерията. В северна и западна Европа пък го включват в Коледните традиции заради даването на подаръка от същата история с изпадналото в беда семейство, на което помага с дара си.

Всъщност, голямата популярност в тази точно роля на Св. Никола, или Санта Клаус, както му казват англоезичните нации, идва от началото на 19 в. с едно стихотворение на Клемент Кларк Мур. А образът с червените дрехи и останалите атрибути е оформен в съзнанието ни от рекламата на известна американска марка безалкохолни напитки по Коледа преди 88 години. Имиджът е сътворен от Хадън Съндблом, вдъхновен от Св. Никола и от разказ на Чарлз Дикенс.

Връщаме се в Бари, за да разгледаме прекрасната черква – символ на пулийския романски стил, чието строителство започва с идването на реликвите на Св. Никола през 1087 г. и завършва през 1197 г. Освен историческата ценност, много туристи задължително включват катедралата в маршрутите си и заради т.нар. „Свето бронзиране”. Любимото място за снимки, селфита и слънчеви бани на посетителите е специалната тераса на храма. Местните хора са измислили посоченото по-горе народно име на любимата зона на гостите.

 

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови