Вълча луна и лунно затъмнение наблюдаваха бургазлии /снимки, видео/

Първото пълнолуние за 2020 г. бе вечерта на 10 януари и ясното небе даде възможност на бургазлии да го наблюдават от плажа и Морската градина, както и от откритите градски пространства.

Древните индианци кръщават януарското пълнолуние „Вълча Луна”. Така първото пълнолуние за годината се свързва с мистичната дуална природа на вълка – мъдър и силен от една страна, непредсказуем и див, от друга.

От векове януарското пълнолуние носи името на хищника, тъй като през зимата времето е „диво и непредсказуемо” като него.

Снощи можеше да се наблюдава и първото лунно затъмнение за 2020 година. То бе частично, а максимумът му настъпи в 21:00 часа.

Затъмнението започна два часа след изгрева на Луната и залеза на Слънцето, завършва час и половина преди кулминацията на Луната, споделят астрономите.

Цветът на Луната беше червен, тъй като тя бе в полусянката на Земята. Затъмнението бе видимо в Европа, Африка, Азия, Австралия и полярната част на Северна Америка.

За 2020 г. от България ще могат да се наблюдава само още едно затъмнение - отново частично. Всъщност 2020 година ще е бедна на лунни затъмнения - за целия свят те са общо 4 и няма нито едно пълно. Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г. 

Текст, снимк и видео: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови