Бургас има свой вестник цял век 

Вестникът на Бургас и областта „Черноморски фар“ навърши 100 години.

Впечатляващият юбилей бе отбелязан от настоящия екип на изданието със серия от прояви, които показаха, че традциите на доброто слово се пазят, въпреки всички трудности, обществени и политически трусове и кризи.

„Преживял преврати, войни, режими, вестникът продължава да отстоява журналистиката и публицистиката и във времена, които са трудни за писаното слово. Вече един век той е прозорецът на бургазлии, оставя трайна следа в културната памет на града на десетки поколения, играе ролята на своеобразен документ за обществено-икономическия, социален живот на Бургас и региона през този един век.“, посочват от екипа на „Черноморски фар“. 

Днес той се ръководи от изпълнителия директор Димитър Николов и главния редактор Силвия Шатърова.

По повод юбилея на вестника в Културен център „Морско казино“ бе подредена изложба от „Съкровищницата на Фара“, включваща творби на известни художници, съхранявани през годините. На събитието присъстваха областният управител Вълчо Чолаков, зам. кметовете Красимир Стойчев и Йорданка Ананиева, депутати, общественици, кметове на общини, председатели на Общински съвети, общински съветници, представители на културната общност, журналисти и др.

Голяма част от настоящите журналисти в Бургас, независимо в коя медия работят в момента, са започнали своя път именно от редакцията на вестника. 100-годишнината на изданието стана повод да се съберат отново поколения редактори и репортери.

„За мен е чест да присъствам на вашия юбилей. Вие сте една от най-обективните медии и може би това е една от основните причини днес в. „Черноморски фар“ да чества 100 години. Дано и бъдещите поколения да запазят и да усетят това удоволствие да четеш от хартия, да помиришеш аромата й, да усетиш шума й. Това е едно от най-големите удоволствия“, каза областният управител Вълчо Чолаков.

Кметът на Бургас Димитър Николов също отправи своя поздрав. „Спомняте ли си онзи прословут израз: “Вярно е! Във “Фар”- а го пише!” Ако има медия-хронолог, която вече 100 години ежедневно отразява случващото се в Бургас, това е вестник “Черноморски фар”.

Стотици знакови имена са свързани с тази медия-история на града ни. Тази вечер Бургас отбеляза стотната годишнина на “Черноморски фар”. Бог да прости знаковите личности, свързани с вестника.

Честит век на всички, свързани през годините с “Фар”- а! Не мога да изброя всички имена, толкова са много! Пожелавам успех на настоящия екип! Не е лесно да носиш “царската корона”, но пък е въпрос на чест да продължиш да пазиш и развиваш марката “Черноморски фар”! Защото това е част от документалистиката и историята на Бургас. Честит празник, “Черноморски фар”!“, посочва кметът Николов.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови