Ето какво се случи на делото с граничарите в Бургас /снимки, видео/

Митинг в подкрепа на четиримата български граничари, които са съдени в Турция се проведе днес пред съдебната палата в Бургас.

Протестът бе организиран от Организация за защита на българските граждани /ОЗБГ/ и на нега присъстваха стотици. Сред хората имаше политици, рокери от три клуба, колеги на нашите граничари, активни граждани.

Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов са обвинени от турските власти в непредумишлено убийство на бракониер. Случаят е от 17 април 2008 година, когато при сблъсък с турски бракониери в български териториални води на Черно море, граничният полицай Цонков произвел изстрел със служебното си оръжие и ранил смъртоносно един от рибарите.

Заедно с двамата свои колеги полицаят е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицая гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. У нас срещу Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост.

Назначена е проверка, която оневинява българските служители. През миналата година обаче делото е възобновено от турския съд.

Ето какво заяви по време на митинга председателят на ОЗБГ Стефан Петров:

„Вярвам, че нашата държава ще защити момчетата, защото когато на нея това й трябваше, те го направиха.  Както момчетата изпълниха своя служебен и граждански дълг, така и хората изпълняват своя граждански дълг, като ги подкрепят сега“.

Районен съд – Бургас заседава днес по изпълнение на съдебна поръчка от I-ви Тежък наказателен съд – Къркларели, Република Турция, спрямо българските граждани Михаил Цонков, Николай Костов, Живко Петков и Николай Петков. Това не е съдебен процес по осъществяване на екстрадиция на българските граждани.

Четиримата граничари са привлечени като обвиняеми от турските съдебни власти за съучастие в престъпление за причиняване на смърт поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция.

Районен съд - Бургас бе предоставил тримесечен срок и възможност на подсъдимите лица да се запознаят с обвинението и да изградят защитни тези, на основание чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека.

В съдебното заседание днес, защитниците на подсъдимите поискаха да им се предостави още време, да се запознаят с писмените доказателства, касаещи наказателното производство. 

Съдът като взе предвид направеното искане и изслуша становището на представителя на Районна прокуратура – Бургас и като съобрази разпоредбата на чл. 9 от Договора за правна помощ по граждански и наказателни дела, от 1976 г., между Народна Република България и Република Турция, съгласно който замолената договаряща страна изпълнява съдебната поръчка в съответствие със своето законодателство, намери, че направеното искане следва да бъде уважено, с оглед гарантиране правата на подсъдимите, съгласно българското законодателство. 

Съгласно чл. 55 от НПК, подсъдимите лица имат право да научат за какво престъпление са привлечени в това им качество и въз основа на какви доказателства; да се запознаят с делото.

Съдът не даде ход на делото и насрочи следващо заседание за 9 ноември т. г., от 14.00 часа.

ОЧАКВАЙТЕ ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ И ВИДЕА!

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови