Политиците подкрепиха граничарите, съдени в Турция /снимки, видео/

Политици от различните партии и движения днес излязоха на митинга в защита на четиримата български граничари, които са съдени в Турция.

Протестът се проведе пред съдебната палата в Бургас преди насроченото дело срещу Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов.

Областният лидер на Движение „България на граждани” Живко Табаков също бе на площад Тройката, за да изкаже своята морална подкрепа към граничните полицаи.

"Познавам момчетата и днес не ми е по-различно мнението отпреди 10 години. За пръв път съм на протест, тук сме като граждани, дошли да подкрепят българските граничари. За пръв път си позволяваме да излезем на улицата в акт на подкрепа. 

Все пак тези момчета, са дали всичко нужно, да защитят българските граници, сега всички ние трябва да ги защитим. Ние си знаем, че живеем в правова държава“, коментира общинският съветник Живко Табаков.

„Самият факт, че днес има толкова много хора тук показва, че гражданското желание и подкрепа към тези момчета е голяма и нашата държава трябва да се съобрази с тях, правейки всичко възможно, за да ги защити”, допълни Табаков.

„Ние категорично заявихме нашата подкрепа към граничните полицаи. Надявам се и държавата да обърне повече внимание и да се намеси. В тази връзка съм пуснал и питане до Цецка Цачева и очаквам тя да стори, каквото е необходимо. Нашето мнение е, че и правосъдното, и външно министерство трябва активно да се намесят”, заяви депутатът от БСП Николай Тишев, като изрази категоричната си подкрепа за граничните полицаи.

На митинга днес бе и Дончо Златев, национален младежки лидер на СДС, както и Георги Дракалиев, областен председател на ВМРО, човек, който защитава каузата на граничарите от 10 години.

На 13 октомври бе проведена спешна среща между кмета на Бургас Димитър Николов, основните политически сили и граничните полицаи, обвинени за смъртта на турски бракониер.

На нея бяха обсъдени всички варианти как най-адекватно да се помогне на героите, защитили българската граница от нарушители.

Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов са обвинени от турските власти в непредумишлено убийство на бракониер. Случаят е от 17 април 2008 година, когато при сблъсък с турски бракониери в български териториални води на Черно море, граничният полицай Цонков произвел изстрел със служебното си оръжие и ранил смъртоносно един от рибарите.

Заедно с двамата свои колеги полицаят е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицая гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. У нас срещу Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост.

Текст, снимки, видео: Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови