Ето какво ще предприеме защитата на граничарите, съдени от Турция /видеа/

Адвокат Росен Кожухаров ще задейства три министерства в помощ на четиримата гранични полицаи

Заради събиране на всички писмени доказателства се отложи делото срещу четиримата граничари, съдени от Турция.

Това стана вчера на заседание на Бургаския окръжен съд. Адвокатите на граничните ни полицаи, съдени за смъртта на турски бракониер, ще проведат поредица срещи в три министерства.

Ето какво коментира адвокат Росен Кожухаров:

Ще проведем срещи в Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, МВР. Там ще изкоментираме със съответните специалисти създалото се доста сложно фактическо и правно положение, ще разчитаме на тяхната подкрепа за снабдяване с всички писмени доказателства, които бихме искали да влязат в кориците на делото и да бъдат на разположение на турския съд.

Касае се за писмени становища по отношение на приложимостта на съответните международни актове, снабдяването ни със заверени копия на някои вече произнесени съдебни решения в България по този повод, решения на Европейския съд и т.н.

„Делото бе отложено, защото така прецениха нашите адвокати, защото така ще бъде организирана по-добре нашата защита“, коментира Михаил Цонков.

Ето какво каза Цонков непосредствено след делото:

Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов са обвинени от турските власти в непредумишлено убийство на бракониер. Случаят е от 17 април 2008 година, когато при сблъсък с турски бракониери в български териториални води на Черно море, граничният полицай Цонков произвел изстрел със служебното си оръжие и ранил смъртоносно един от рибарите.

Заедно с двамата свои колеги полицаят е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива. Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицая гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. У нас срещу Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост.

Текст, снимка, видео: Ирина Генова

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови