Сътрудници на ЕVN България спасиха щъркел

На 07.05.2019 г. сътрудници на EVN България спасиха щъркел, оплетен в проводниците на стълб от електроразпределителната мрежа в района на с. Груево, община Момчилград.

Птицата е била с наранен крак и не е била в състояние да лети. Сигналът за бедстващия щъркел е подаден в EVN от кмета на селото. Сътрудници на EVN България успешно съдействаха и организираха спасителна акция със специализиран автомобил (автовишка) на дружеството. Птицата беше спасена и предадена на експерти от РИОСВ Хасково. 

Това е поредният случай за спасен щъркел от сътрудници на ЕVN България. През пролетта и лятото, когато е сезонът на белите щъркели, сътрудниците на EVN България често се отзовават на сигнали за щъркели в беда, особено млади щъркели, които тепърва се учат да летят. 

За последните 10 години EVN България е инсталирала 2493 броя специални платформи за щъркелови гнезда по електрически стълбове в Югоизточна България за предпазване живота на щъркелите при гнездене. Като допълнителна мярка дружеството е монтирало също и защитни изолации на 8588 стълба. По този начин са осигурени безопасни за птиците места за почивка и наблюдение.

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови