Легионерът, обвинен за убийството на фелдшера: Пуснете ме, имам тропическа болест

Окован с пранги и белезници бе доведен в Бургаския апелативен съд легионера Иван Пачелиев, който е обвинен в убийството на фелдшера на село Орешник.

Причината за разкарването му ямболския арест до Бургас е, че е обжалвал наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“.

37-годишният бивш легионер бе с превръзка на лявата ръка. Той обясни на съда, че е в лошо здравослодно състояние заради тропическа болест, която уврежда костите му. Затова помоли да бъде пуснат. По-точно настоя.

Поведението му в съдебна зала бе наперено и арогантно, каквото бе и спрямо журналистите.

Прокурорът Любомир Петров поиска да не бъде уважена жалбата му срещу задържането му в ареста. Той изложи доводите си – че Пачелиев е обвинен в тежко умишлено престъпление, което предвижда от 20 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен без замяна.

Изтъкна опасността на дееца, като посочи задоказателство разпитите на свидетелите от село Орешник.

„Описват агресивни прояви, страхуват се от него. Вижте му и лексиката: „Циганите трябва да бъдат направени на сапун“, обясни прокурорът, като подчерта, че в дома на легионера са намерени три незаконни оръжия, боеприпаси и взривни вещества.

Обвинението спрямо 37-годишния мъж е за това, че на 8 октомври в здравната служба на село Орешник, община Тополовград, умишлено е умъртвил, чрез нанасяне на удари с нож, медицинския специалист в селото Димитър Факиров.

Убийството на фелдшера в тополовградското село Орешник вдигна на крак спецслужбите във вторник. След няколкочасова операция беше задържан заподозрения бивш легионер, който преди година и половина стреля срещу полицаи и се барикадира в дома си.

Във вторник вечерта фелдшерът беше намерен мъртъв и със следи от насилие в местния здравен участък.

Сигналът е бил получен към 10.15 ч.

Името на Пачелиев нашумя през февруари миналата година, когато при опит да му бъде връчена призовка той първо се барикадира в дома си и след това стреля по полицаи. 

На следващия ден 20 февруари Пачелиев беше задържан при масирана полицейска акция с участието на групата „Кобра” и СОБТ, след което му бяха повдигнати обвинения за хулиганство и притежаване на незаконно оръжие. Той впоследствие беше освободен под гаранция от 5000 лв.

Текст и снимки: Ирина ГЕНОВА

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови