Легионерът, обвинен в убийство, остава в ареста

Бургаският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Ямбол, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иван Пачелев от с. Орешник, община Тополовград.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК!

Ето какво съобщиха от Бургаския апелативен съд:

Иван. П. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 8.10.2019 г.в с.Орешник, общ.Тополовград, ул."Москва" №12 в здравната служба, умишлено чрез нанасяне на удари с нож по тялото е умъртвил Димитър. Ф., като същият е бил медицински специалист и убийството е извършено при изпълнение на службата и функцията му.

За престъплението, в което Иван П. е обвинен, законът предвижда три алтернативни наказания - лишаване от свобода от 20 до 30 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Въззивният състав приема, че от извършените на този етап от разследването следствени действия и показанията на разпитаните до момента свидетели може да се направи обосновано предположение, че Иван П. е съпричастен към повдигнатото му обвинение.

Магистратите отбелязват, че в това съдебно производство съдът не установява вината на обвиняемия - така както се изисква с крайният съдебен акт по делото.

Апелативните съдии, са посочили определението си, че предвид характера и степента на обществена опасност на престъплението, начина на извършването му, настъпилия общественоопасен резултат и тежестта на предвиденото наказание - лишаване от свобода минимум за 20 години има опасност обвиняемият да се опита да избегне наказателна отговорност .

Обстоятелствата, че задържаният има постоянен адрес и чисто съдебно минало са били налице и към периода на престъплението, очевидно не са били пречка за осъществяването му и не могат да опровергаят опасността от това да се укрие от правосъдните органи.

Апелативният съд счита, че при тези обстоятелства, ако обвиняемият е на свобода съществува опасност да извърши друго престъпление, или да повлияе върху свидетелите.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Текст и снимка: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови