Удар на ИАРА Бургас: 29 бракониери, над 6 км мрежи, над 800 кг риба

Инспекторите на ИАРА Бургас могат да се похвалят с „добър улов“ през последните дни. Резултатът е – хванати 29 бракониери, над 6 км нелегални мрежи с над 800 кг риба, както и 4 лодки.

Акциите са част от мащабна кампания срещу нерегламентиран улов на риба, научи meduzata.com. Заради топлото време и липсата на лед в езерата се разрасна бракониерството.

Акции на язовир Мандра

През уикенда, на 18 и 19 януари имаше засилени проверки срещу бракониери на язовир Мандра. От началото на акцията, инспектори на ИАРА заловиха 26 бракониери, конфискувани са над 4 км мрежи и повече от 700 кг незаконно уловена риба. Акции срещу бракониерство ще има в цялата страна.

На 20 януари екипи на ИАРА  от „РК“ София, „РК“ Плевен и „РК“ Бургас под контрола на ръководството на Агенцията извършиха поредната мащабна акция на територията на област Бургас. В продължение на шест часа през тъмната част на денонощието беше извършена проверка  по брега и във водите на язовир Мандра. 

В хода на проверката са установени 3 лица с лодка, които извършват нерегламентиран стопански риболов. Съставен е АУАН по чл.17, ал.1, т.1, с който са иззети лодката и 200 метра хрилни мрежи. Рибата около 60 кг от вида платика, сребриста каракуда и щука е дарена на Социален патронаж град Бургас.

Удариха бракониерите в местност Узунгерен и река Факийска

На 20 януари няколко екипа от инспектори на ИАРА извършиха множество проверки в различни райони по бреговете на яз. Мандра. Част от проверяващите обходиха районите около помпена станция „Лукойл“, местност Узунгерен, с. Твърдица, с. Димчево – р. Факийска, с. Присад. Други екипи извършиха проверка за бракониерски мрежи във водите на язовира с две патрулни лодки на Агенцията.

Проверени са 78 лица извършващи любителски риболов във водите на язовира. Съставени са общо 10 акта за извършени нарушения на Закона за рибарство и аквакултури (ЗРА):

– за извършване на риболов с незаконно поставени мрежи, съгласно чл.17, ал.1, т.1

– за любителски риболов без необходимия за това билет, съгласно чл. 22, ал. 1,

– за незаписан в билета улов (по видове и килограми), съгласно чл. 24, ал.1, т.3,

– за извършване на така нареченото косене (тармъчене), съгласно чл .37,

– за препятстване на проверката, извършвана от контролните органи, съгласно чл. 88

С актовете са иззети 4 въдици, 2 макари, 2 лодки, едната от които с мрежа и риба в нея. С констативен протокол срещу неизвестен извършител, на основание чл. 90, ал. 3 от ЗРА са иззети 1 лодка с двигател, 1 мрежа с дължина близо 50 метра и размер на окото около 55 мм.

Иззетия улов на рибата от вида сребриста каракуда е дарен на Социален патронаж. – Бургас.

С цел спазване правилата за отговорен риболов и опазване на рибния ресурс, проверки на язовира ще се извършват ежедневно. При съмнение за извършване на нарушения и нередности гражданите могат да съдействат като сигнализират на тел.112

Проверки на езеро Вая 

На 21 януари около 09:00 часа, инспектори на „РК“ Бургас извършиха рутинна проверка по вода на езеро Вая. В хода на проверката служителите са установили 2000 м хрилни мрежи поставени в работно положение във водите на езерото.

Мрежите са извадени и иззети с констативен протокол срещу неизвестен извършител. Уловената риба от вида сребриста каракуда, 37 кг е дарена на Социален патронаж Бургас.

Текст и снимки: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови