Оправдаха подсъдим за убийството на Стоян Стоянов от Гранити

Апелативният съд във Варна оправда един от подсъдимите за отвличането и убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов през 2008 г., съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдът призна за невинен Нено Стоянов, сочен за посредник. Той е обвинен, че е подбудил и подпомогнал Стоян Петров и Манол Хаджиев да отвлекат Стоян Стоянов в Бургас. 

Целта е била да го лишат от свобода, извършителите са били въоръжени. Деянието е извършено от повече от две лица и с користна цел. Нено Стоянов беше оправдан и по второто обвинение - за предумишленото убийство на Стоянов. Отменена бе присъдата му в гражданско-осъдителната част - да заплати кръвнина на близките на убития бизнесмен.

Собственикът на фирма "Гранити" Стоян Стоянов бе отвлечен пред дома си, а по-късно убит на 6 март 2008 г. Полицаите откриха тялото му през октомври 2009 г. край несебърското с. Паницово. 

Един от подсъдимите - Станислав Михайлов не се яви и пред тази инстанция. Той е в неизвестност, издирването му не е дало резултат и делото отново се гледа задочно, в негово отсъствие.

Процесът пред Апелативния съд във Варна започна след като Върховният касационен съд отмени негова въззивна присъда от 2018 г. и върна делото за ново разглеждане от друг състав.

Хронология на събитията

Стоян Стоянов от „Гранити” бе отвлечен на 6 март 2008 г. вечерта след 19 ч, докато паркирал автомобила си в подземния си гараж. После е бил разстрелян в главата в местността Горска нива, край село Паницово, община Несебър.

Едва на 6 юни 2009 г. бяха задържани варненците Стоян Колев и Нено Атанасов, на които веднага бяха повдигнати обвинения. 

След още 4 месеца, през септември 2009 г. бе открит трупа на Стоянов в местност в Дюлинския проход. Тогава бяха повдигнати обвиненията на Станислав Михайлов бивш шеф на Агенцията по държавни вземания и Галин Костов - бивш съдебен изпълнител, като поръчители на екзекуцията.

Стоян Петров – Авренския пък отначало беше анонимен свидетел, а след това стана подсъдим по делото.

Според обвинителния акт Михайлов и Костов се опасявали да не загубят 400 000 евро от имот, който пострадалият искал да придобие. 

Парцелът се намирал близо до фирма „Гранити". Стоянов го искал, за да направи там складова база. Продавали го Михайлов и Костов. Спорили за цената, но не се споразумели. Така се стигнало до убийство, четем в обвинителния акт.

Присъдите

На 24 юни 2014 г. Бургаският окръжен съд произнесе присъдата, с която оправда трима и вкара в затвора двама от обвиняемите.

Мъртвец се оказа извършителят на убийството на Стоян Стоянов.

Според съда съучастници в отвличането и разстрела на бизнесмена са мъртвия вече Манол Хаджиев – Индианеца, както и Стоян Петров - Авренския и Стоян Колев, които отнесоха по 18 години затвор при първоначален строг режим.

Оправданите подсъдими бяха – Станислав Михайлов, Галин Костов и Нено Стоянов. Тримата бяха обвинени в подбудителство и помагачество за отвличането и убийството.

След обжалване в Бургаския апелативен съд, присъдата бе отменена и делото трябва да се гледа наново от самото му начало.

Окръжните магистрати започнаха наново разглеждането на процеса през 2015 г. с отвод на двама прокурори. Последваха множество отлагания, но през 2017 г. Окръжният съд в Бургас оповести присъдите.

Станислав Михайлов бе осъден на 20 години затвор. Същото наказание получи и Стоян Петров. Присъдата за Стоян Колев е 18 години затвор, а посредникът Нено Стоянов получи 17 години. Единствено Галин Костов бе оправдан.

Текст и снимка архив: meduzata.com

 

Добавете коментар


Защитен код
Обнови